Beställning

Vin & Natur 17 (73340) 6 flaskor SÄLJSTART: 2017-08-281344:-

Vin & Natur 16 sålde slut snabbare än beräknat och här kommer en extrainsatt låda, i lite mindre upplaga än vanligt. Detta har gjort det möjligt att ta med viner från några av våra mest eftertraktade producenter, Alice & Olivier De Moor, Christian Ducroux och Jean-Louis Dutraive! En hel fransk låda där det finns vissa gemensamma nämnare för många av vinerna, men dock utan att de för den sakens skull smakar så likt! Två viner på carignan och två på gamay, men helt olika uttryck samt båda de vita vinerna på sydfranska druvor, återigen i två skilda stilar!

Namn: Vin & Natur 17
Pris: 1344 kr
Beställningssortimentets artikelnr: 73340

2016 Melting Potes - Le Vendangeur Masqué

Alice och Olivier De Moor bor och odlar vin i Courgis, en liten by med 260 invånare, 7 kilometer sydväst om byn Chablis. Här växte Olivier upp och en av parets källare ligger idag under Oliviers farföräldrars hus. De startade sin verksamhet 1989 genom att köpa två små lägen här: Bel Air och Clardy, som fortfarande idag utgör basen för ett av parets viner. Idag har man även vinmarker i Rosette, Chitry samt en samling marker där man odlar Aligoté och lite Sauvignon Blanc i Saint-Bris. När vi började arbeta med De Moor 2011 hade de 7 hektar mark och det har nu vuxit till 10 hektar. Efterfrågan på deras viner är stor och efter några vädermässigt svåra år bestämde de sig för att börja göra vin på druvor köpta av vänner; både i Bourgogne och södra Frankrike. Detta under négociant-etiketten Le Vendangeur Masque. Det här vinet är gjort på en blandning av druvor från olika platser; viognier från Ardèche samt grenache blanc och Clairette från Hérault. Vinet lagras på gamla fat och smakar friskt, rent och med tydlig frukt!

2015 Cante Renard Blanc - Philippe Pibarot

Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, cirka en halvtimmes bilfärd nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. 2001 gjorde Pibarot sin första årgång och han äger idag nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter såsom carignan, morrastel, syrah, counoise, vermentino, clairette, bourboulenc, macabeu och cinsault, som är fördelade över två olika vingårdslägen. Den ena marken är med nyplanterade yngre stockar och därifrån hämtas druvorna till detta vinet som också görs i rött och rosé. Den andra marken ligger ute i det vilda, insprängd mellan garrique och uråldriga stenmurar, och ger vinet Clos Domitia. Cante renard blanc består av druvorna clairette, bourboulenc och macabeu som skördats förhållandevis tidigt för att ge fräschör. Vinet växer sedan upp på tank och är buteljerat på våren året efter skörd. Resultatet är ett aromatiskt och fruktigt vin, piggt och ungdomligt!

2015 Flambadou - Mas Coutelou

Det här röda vinet från kommer från Puimission sydväst om Montpellier i Languedoc. Egendomen drivs av Jean-Francois Coutelou och består av 13 hektar vinmarker planterade med flera för området typiska druvor. Det växer bland annat syrah, cinsault, grenache och carignan. Arbetet i vinmarken sköts med stor respekt för jorden och sedan 1987 är gården ekologiskt certifierad. I källaren undviker Jean Francois att påverka vinet, de flesta viner och årgångar ser aldrig skymten av någon tillsats. Det här vinet är framställt på hundra procent carignan och har en generös frukt utan att vara syltigt eller med brännande sydfransk alkohol. Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra några år!

2016 Exspectatia - Christian Ducroux

Christian Ducroux kommer från en familj av vinbönder. Hans bondgård i Régnié i Beaujolais är ungefär fem hektar stor och har varit ekologiskt certifierad sedan 1980 samt biodynamiskt certifierad sedan 1985. Ducrouxs vinrankor är i regel över sextio år gamla, men han framhåller själv de låga skördeuttagen (runt 25 hektoliter per hektar) och en hög densitet av vinrankor (10 000 per hektar) som är viktigt för kvaliteten. Jorden här är rik på rosa granit och vinmarkerna plogas med häst och Christian använder även ibland en betydligt långsammare oxe som dragdjur vilket innebär att han kan vara mer noggrann med plogen. För att öka den biologiska mångfalden finns frukträd planterade utspritt i vinmarkerna. I vinkällaren gör Christian i princip som han alltid gjort, dock har han slutat använda ståltank för lagring av vinerna och använder istället cement eftersom han tycker att det ger ett mer precist vin. Christian Ducrouxs viner är subtila, eleganta och rena!

2014 Les Marcottes - Marie et Vincent Tricot

Vincent och Marie Tricot hade under en tid jagat vinmarker och slog sig tillslut ner i Auvergne 2002 med 4,5 hektar mark planterade med gamay d´Auvergne, pinot noir, chardonnay och små mängder sauvignon och muscat. Markerna har varit ekologiskt certifierade sedan 1972 och de har idag utökat med en halv hektar och 2 barn! Vincent härstammar från Loire och en familj som inte jobbat med vin, Marie däremot är från Beaujolais och har vinet i blodet. De träffades när de jobbade tillsammans på en vingård i utkanten av Nimes i södra Frankrike. De gör ungefär åtta olika viner varje år, lite beroende på väder och vind. Vinmarkerna präglas av lera, kalksten och vulkanisk jord. Vinet Les Marcottes kommer från över 50 år gamla vinstockar gamay d´Auvergne, i utkanten av deras hemby Orcet. För att vara gamay är det mer mörkt och koncentrerat, rätt annorlunda från hur vi känner gamay från Beaujolais (beroende på klonen och jordarna). Vinet mår bra av luft och vi rekommenderar att man häller det på karaff en stund innan servering.

2016 Cap ô Sud - Famille Dutraive

Jean-Louis Dutraive jobbade sida vid sida med sin far under många år men sedan 1989 driver han själv egendomen Domaine de la Grand 'Cour som består av drygt 10 hektar, 9 hektar i Fleurie och resterande i Brouilly. Vi och många med oss anser att Jean-Louis gör några av områdets mest eleganta och uttrycksfulla gamayviner! Han var länge något av en doldis i området men har på senare år blivit en av de mest uppmärksammade och eftertraktade producenterna. 2016 (och tyvärr även 2017) var tufft för Jean-Louis då stora delar av hans vinmarker blev helt utslagna, först av frost i maj och sedan hagel och storm. Han förlorade 90% av sina druvor och var tvungen att hitta nya vägar. Tillsammans med sin barn startade han förra året négociantfirman Famille Dutraive. De köpte gamaydruvor från Chénas i Beaujolais, carignan från Minervois och cinsault från Corbieres. Cap o Sud är gjort på carignan men i ett helt annat uttryck än Flambadou från Jeff Coutelou. Vinet är vinifierat som Jean-Louis gör i Beaujalais, det vill säga semi-carbonique och sedan har vinet lagrats både på stora och gamla fat och på tank. Hundra procent drickglädje!

Vin & Natur Josgrop 2016 (89242) 3 flaskor535:-

Sedan 2014 jäser vi på Vin & Natur fruktjuice till kolsyrad dryck och cider på ekologisk frukt från Österlen och Själland. Nu kan du beställa ett 3-pack med cidern Josgrop genom Systembolagets beställningssortiment.

Namn: Vin & Natur Josgrop
Pris: 535 kr
Beställningssortimentets artikelnr: 89242

Josgrop 2016

Tanken är att göra något torrt och fruktigt med hög syra - baserat på förutsättningarna och den frukt som finns omkring oss. Med årgång 2016 fortsatte vi på samma spår som 2015, men med något annolunda proportioner för Josgrop och Häxan. Vi producerade även en cider på den äppelsort som vi brinner för allra mest - Ananas Reinet. Frukten är krossad och pressad hos våra vänner på Æblerov i Köpenhamn, därefter har vi jäst det hela i glasfibertankar helt utan några tillsatser. Josgrop är degorerad för hand.

Blanc de Blancs Brut Nature Laherte frères (78299) 3 flaskor1173:-

Den här lådan innehåller tre flaskor Blanc de Blancs Brut Nature från Laherte frères. Champagnen är torr och frisk med ett härligt mineraldjup - perfekt som fördrink!

Namn: Blanc de Blancs Brut Nature, Laherte frères
Pris: 1173 kr
Beställningssortimentets artikelnr: 78299

Nv Blanc de Blancs Brut Nature - Lahert frères

Familjen Lahertes egendom ligger i Chavot, Coteaux Sud d´Epernay. Idag är det den unga och passionerade Aurélien som är ansvarig för arbetet. Vinrankorna kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om delar av vinmarkerna till biodynamisk odling, att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Vinerna jäser och lagras i gamla bourgognefat och är mycket torra, fruktiga och komplexa. Det här är familjens blanc de blancs som framställts på chardonnay, utan någon tillsatt dosage. Ett mycket friskt och mineralrikt vin.

2015 Petit Jo La Roche Buissière (74813) 6 flaskor TILLFÄLLIGT SLUT. ÅTER 7/9984:-

Den här lådan innehåller sex flaskor av det röda vinet Petit Jo från La Roche Buissière. Vinet framställs på mestadels grenache som blandats med lite syrah från ekologiskt certifierade vinmarker i södra Rhône. Vinet är en pigg favorit som du smidigt kan beställa i beställningssortimentet.

Namn: Petit Jo La Roche Buissière
Pris: 984 kr
Beställningssortimentets artikelnr: 74813

2015 Petit Jo – La Roche Buissière

Vinet kommer från södra Rhône närmare bestämt från byn Faucon. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet. Idag är det Antoine som tillsammans med sin fru Laurence driver gården. Sedan 1980 har familjens sjutton hektar vinmark odlats ekologiskt. Vingårdarna ligger på hög höjd, upp mot 450 meter över havet och här växer grenache, syrah, cinsault, mourvèdre och lite merlot. Just det här vinet är framställt på 75 % grenache och 25 % syrah från tjugofem år gamla vinstockar. Efter att stjälkarna avlägsnats och vinet pressats har vinet jäst och lagrats i neutrala cementtankar. Den för området höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett ovanligt fruktigt och friskt rött vin.

2015 Rosso Campanino, Vigneti Campanino (76586) 6 flaskor SÄLJSTART: 2017-08-281026:-

Den här lådan innehåller sex flaskor Rosso Campanino. Detta röda vin är gjort på sangiovese som har en fruktig smak i en slank stil med ett läskande avslut.

Namn: 2015 Rosso Campanino, Vigneti Campanino
Pris: 1026 kr
Beställningssortimentets artikelnr: 76586

2015 Rosso Campanino - Vigneti Campanino

I de södra delarna av Umbrien hittar man Vigneti Campaninos vinmarker utspridda på de högsta höjderna i bergskedjan Apenninerna. Här uppe på 800-900 m.ö.h. odlar man biodynamiskt på tio hektar. Vinmakaren Danilo Marcucci gör vinerna tillsammans med markernas ägare. Det här är några av de lättaste, mest transparenta vinerna man kan tänka sig från den här delen av världen, mycket tack vare deras högt liggande växtplats. Rosso Campanino är gjort på sangiovese som spontanjäst utan temperaturkontroll i cementtank.

Beställning

Beställning

Så här beställer du våra vinlådor.

Gå till systembolaget.se

1. Lägg drycken i Dryckeslistan – antingen via produktsidan, där du trycker på knappen ”Lägg till dryck”, eller genom att klicka på plustecknet i träfflistan.
2. Gå till Dryckeslistan och tryck på ”Beställ”. Du uppmanas nu logga in till ditt konto. Om du inte redan har ett konto skapar du ett nytt.
3. Välj leveranssätt (butik, ombud, hemleverans).
4. Följ de olika stegen i beställningsflödet, godkänn och slutför din beställning.