Beställning

Vin & Natur 19 (72415) 6 flaskor1356:-

Beställ från Systembolaget

2016 Pet'Sec - Les Capriades

Vinet kommer från den lilla byn Faverolles sur Cher nära Tours i Loiredalen. Här startade Pascal Potaire helt på egen hand Les Capriades år 2005. Projektet har från början gått ut på att framställa flaskjästa kolsyrade viner under beteckningen pétillant naturel eller kort och gott pét-nat. Idag är även Pascals vän Moses Gaddouche involverad i projektet och tillsammans gör de vin från vinmarker planterade med flertalet lokala druvsorter. Det här vinet är framställt på 95% chenin blanc och 5% sauvignon blanc i det lilla vineriet som ligger insprängt i berget. Druvmusten jäser på gamla fat och glasfibertankar och buteljeras sedan för fortsatt jäsning på flaska. Resultatet är ett fruktigt bubbel med pigg syra och härlig aromatisk eftersmak.

2015 La Bohème - Marc Pesnot

Marc Pesnot gör vin i Muscadet i västra Loire. Han odlar främst druvan melon de bourgogne men även lite folle blanche och grolleau. Egendomen som Marc har ärvt brukas utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Redan efter hans första årgång 1980 bar han idén om naturliga viner. Marcs viner sticker verkligen ut. Den höga koncentrationen får vinerna genom mycket låga skördeuttag och genom att inte blockera malolalktisk jäsning vilket ger generösare frukt. La Bohême är gjort på melon de bourgogne med en ålder på femtio år. Efter en långsam pressning vilar vinet med bottensatsen i tankar i minst nio månader. Smaken är rund och fruktig med inslag av citrus och mineral.

2016 Les Vigne Ancienne 53 - La Grange aux Belles

Med visionen att driva ett hållbart jordbruk med respekt för miljön grundade Marc Houtin 2004 La Grange aux Belles. Idag har han och kollegorna Julien Bresteau och Gérald Peau hand om fjorton hektar vinmark i Anjou, Loire. I vingårdarna växer flera blå druvsorter och lite chenin blanc. Det här vinet är framställt på druvan cabernet franc och har fått sitt namn från det år då vinstockarna planterades: 1953. Druvorna ger vinet härlig struktur och charmig doft av färska röda frukter och örter.

2015 Bourgogne Côte Chalonnaise - Benoît Delorme

Pinot noir från Côte Chalonnaise i södra Bourgogne som lagrats på gamla fat i ett och ett halvt år. Benoît Delorme satte upp sin egendom 2004 när han kom över en och en halv hektar med pinot noir i Rosey. Vinmarken heter Champ Martin och består av en del yngre stockar och en del med riktigt gamla runt åttio år. Den varma årgången ger vinet lite extra mörk frukt med smak av plommon och syrliga mogna körsbär som balanseras av struktur och stävhet.

2016 A Toi Nous – Andréa Calek

Andréa Calek som ligger bakom det här röda vinet kommer från fd. Tjeckoslovakien och var tidigare verksam i armén. Efter att kommit i kontakt med gubbarna i Beaujolais förstod han att det var levande viner han ville göra. Han kom över fem hektar och en husvagn i utkanten av Valvignères i Ardéche och släppte sin första årgång 2007. Han bor kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig vinkällare. A toi nous består av syrah och lite grenache som jäst ”maceration carbonique”. Resultatet är ett mörkfruktigt, livfullt vin med mjuka tanniner och en viss rustik känsla.

2016 Nerocapitano – Lamoresca

Lamoresca drivs av Filippo Rizzo och ligger längst ner i den södra delen av provinsen Catania på Sicilien. Filippo har familjeband hit men kommer inte från någon vinmakarfamilj utan kontakten med vinet fick han som krögare i Belgien. Sedan år 2000 har han köpt mark här på sydöstra delen av ön och odlar idag på elva hektar. Knappt hälften är planterat med vinrankor och resten med olivträd och spannmål. Det här vinet består till hundra procent av frappato eller nerocapitano som druvan kallas här i San Michele di Ganzaria. Vinrankorna växer i mjuka sandiga jordar och vinet smakar saftiga bär med en frisk aromatik. Servera det svalt till din bästa pasta.

Vin & Natur Les Deux Terres 1 (71231) 6 flaskor1200:-

De två vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin gör vin på sammanlagt tretton hektar i Villeneuve de Berg i mitten av Ardeche.

Manu och Vincent träffades 1997, medan de jobbade på andra egendomar. De blev vänner och pratade genom åren om att driva något tillsammans, men det var först runt 2009 som möjligheten kom, då Vincents far, som var vinodlare och alltid hade sålt druvorna till ett kooperativ, skulle gå i pension.

Vincent fick ta över en del vinmark efter honom. Denna bestod av kalksten och lera. Samtidigt hade Manu hittat en del mark som till stor del bestod av basalt att hyra några kilometer bort, i Lussas. Vännerna tyckte att det vore intressant att se hur till exempel grenachedruvan skulle uttrycka sig på dom olika markerna. Hela konceptet ”Deux Terres” (två jordar) föddes där och då. Vinet som manifesterar detta möte heter ”Vin Nu”, som en hyllning till naturvinets fader, Jules Chauvet, som brukade benämna tillsatsfria viner på just det sättet. Idag odlar man en stor blandning av druvsorter: syrah, grenache, carignan, viognier, chardonnay, merlot, grenache blanc, ugni blanc och även lite cinsault. Man har arbetat ekologiskt sedan starten och använder alger och andra växter för att bekämpa ohyra i vingårdarna.

Beställ från Systembolaget

2 x 2016 L'Adret 

Vitt vin på viognier odlad i kalkblandad lera och uppväxt på fat.

2 x 2016 Vin nu

Rött vin på 100% grenache. Druvorna från basaltjordar, ligger lite högre upp, ger syra och parfym, medan de från kalk/lerjordarna ger struktur och en kryddighet. Uppväxt på tank.

2 x 2016 Bric à Brac

Rött vin på syrah odlad i kalkblandad lera och uppväxt på gamla fat.

Vin & Natur Häxan 2016 (80479) 3 flaskor535:-

Sedan 2014 jäser vi på Vin & Natur fruktjuice till kolsyrad dryck och cider på ekologisk frukt från Österlen och Själland. Nu kan du beställa ett 3-pack med cidern Häxan genom Systembolagets beställningssortiment.

Beställ från Systembolaget

HÄXAN 2016

Tanken är att göra något torrt och fruktigt med hög syra - baserat på förutsättningarna och den frukt som finns omkring oss. Med årgång 2016 fortsatte vi på samma spår som 2015, men med något annolunda proportioner för Josgrop och Häxan. Vi producerade även en cider på den äppelsort som vi brinner för allra mest - Ananas Reinet. Frukten är krossad och pressad hos våra vänner på Æblerov i Köpenhamn, därefter har vi jäst det hela i glasfibertankar helt utan några tillsatser. Häxan är framställd på röda vinbär, kvitten, päron, plommon och äpplen. Degorgeringen är gjord för hand.

Vin & Natur 18 (77090) 6 flaskor SLUT!1272:-


2015 Melon - La Soeur Cadette

Familjen Montanets fina arbete i Vézelay strax söder om Chablis har betytt mycket för området. De är levande bevis på att ekologisk odling och hårt arbete i vinmarkerna kan leda till att ett bortglömt område som Vézelay förs till rampljuset. Idag består gården av drygt åtta hektar med mestadels chardonnay och lite pinot noir. Alla druvor skördas för hand, jäser naturligt och lagras vanligen på ståltank. Idag är det sonen i familjen, Valentin Montanet, som har det största ansvaret och han jobbar vidare med att utveckla egendomen. Vinet är gjort på melon de Bourgogne som är mer känd som muscadet i Loire. Druvan kommer ursprungligen från Bourgogne där den är nästan helt bortglömd. Trots den varma årgången speglar vinet området med sin friska syra och mineraltitet i kombination med generös fruktighet.

2016 Bianco Conestabile - Vini Conestabile della Staffa

Det här vita vinet kommer från byn Montemelino i närheteten av sjön Trasimeno, inte långt från staden Perugia i Umbrien. Gården har anor tillbaks till 1800-talet men den första årgången som släppts i Danilo Marcuccis regi är 2015. Tidigare var det Danilos frus familj som ägde egendomen och då såldes druvorna till ett kooperativ. Idag är markerna ekologiskt certifierade och det här är Danilos andra årgång. Vinet är framställt på trebbiano och malvasia som spontanjäst helt utan temperaturkontroll eller filtrering. Ingen användning av sulfiter i vinifiering eller buteljering. Vinet har en fin aromatisk doft, smaken är torr och finstämd i stilen med härliga toner av tropisk frukt.

2016 La Reboule - Les deux Terre

Det här röda vinet kommer från Villeneuve de Berg, en liten by i hjärtat av Ardèche i nordvästra Rhône. Egendomen är ett samarbete mellan de två vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin. Efter många års erfarenhet av odling och vingårdsarbete började de göra eget vin tillsammans. Det här vinet görs på cabernet sauvignon, merlot och grenache. Vinet har jäst med maceration carbonique och det är tydligt att de bägge kompisarnas filosofi inspirerats av grannar som Le Mazel och Andréa Calek. Det vill säga, att framställa viner med så få justeringar som möjligt och med maximalt fokus på frukten. Vinet är omedelbart fruktigt och läskande.

2016 La Bonne Pioche, Michel Guignier

En av våra favoriter i Beaujolais är Michel Guignier. Mellan Fleurie och Chiroubles ligger byn Vauxrenard där Michel har sin farm. Han är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay i Moulin á Vent, Fleurie och Vauxrenard. Farmen ligger i en vacker dal där höns, hästar och kaniner är lika självklara som vinrankorna. Michel är certifierad för biodynamisk odling och använder absolut inga tillsatser i vinframställningen. De flesta viner, även hans mer lättsamma unga buteljeringar, växer upp på gamla fat. Det här vinet har genomgående en fantastisk parfym, en saftig lätthet och väldigt läskande tanniner, och det här village-vinet är inget undantag.

2015 Petit Jo - La Roche Buissière

Vinet kommer från södra Rhône närmare bestämt från byn Faucon. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet. Idag är det Antoine som tillsammans med sin fru Laurence driver gården. Sedan 1980 har familjens sjutton hektar vinmark odlats ekologiskt. Vingårdarna ligger på hög höjd, upp mot 450 meter över havet och här växer grenache, syrah, cinsault, mourvèdre och lite merlot. Just det här vinet är framställt på 75 % grenache och 25 % syrah från tjugofem år gamla vinstockar. Efter att stjälkarna avlägsnats och vinet pressats har vinet jäst och lagrats i neutrala cementtankar. Den för området höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett ovanligt fruktigt och friskt rött vin.

2016 Note di Rosso - Alessandro Viola

En bit sydväst om staden Palermo på västra Sicilien driver Alessandro Viola sin lilla egendom. I vinmarkerna i och omkring Alcamo består jorden av mestadels kalkblandad lera. Här odlar Alessandro ett flertal lokala druvor samt syrah med ekologiska metoder. Det här röda vinet består av 70% nero d´avola, 15% syrah och 15% nerello mascalese. Note di Rosso är ett ”Vin de soif” för höst och vinter! Vi trodde aldrig att ett vin dominerat av nero d´avola kunde smaka såhär gott! Ett härligt medelhavsvin helt enkelt!

Vin & Natur Josgrop 2016 (89242) 3 flaskor SLUT!535:-

Sedan 2014 jäser vi på Vin & Natur fruktjuice till kolsyrad dryck och cider på ekologisk frukt från Österlen och Själland. Nu kan du beställa ett 3-pack med cidern Josgrop genom Systembolagets beställningssortiment.


Josgrop 2016

Tanken är att göra något torrt och fruktigt med hög syra - baserat på förutsättningarna och den frukt som finns omkring oss. Med årgång 2016 fortsatte vi på samma spår som 2015, men med något annolunda proportioner för Josgrop och Häxan. Vi producerade även en cider på den äppelsort som vi brinner för allra mest - Ananas Reinet. Frukten är krossad och pressad hos våra vänner på Æblerov i Köpenhamn, därefter har vi jäst det hela i glasfibertankar helt utan några tillsatser. Josgrop är degorerad för hand.

2015 Rosso Campanino, Vigneti Campanino (76586) 6 flaskor1026:-

Den här lådan innehåller sex flaskor Rosso Campanino. Detta röda vin är gjort på sangiovese som har en fruktig smak i en slank stil med ett läskande avslut.

Beställ från Systembolaget

2015 Rosso Campanino - Vigneti Campanino

I de södra delarna av Umbrien hittar man Vigneti Campaninos vinmarker utspridda på de högsta höjderna i bergskedjan Apenninerna. Här uppe på 800-900 m.ö.h. odlar man biodynamiskt på tio hektar. Vinmakaren Danilo Marcucci gör vinerna tillsammans med markernas ägare. Det här är några av de lättaste, mest transparenta vinerna man kan tänka sig från den här delen av världen, mycket tack vare deras högt liggande växtplats. Rosso Campanino är gjort på sangiovese som spontanjäst utan temperaturkontroll i cementtank.

2015 Petit Jo La Roche Buissière (74813) 6 flaskor984:-

Den här lådan innehåller sex flaskor av det röda vinet Petit Jo från La Roche Buissière. Vinet framställs på mestadels grenache som blandats med lite syrah från ekologiskt certifierade vinmarker i södra Rhône. Vinet är en pigg favorit som du smidigt kan beställa i beställningssortimentet.

Beställ från Systembolaget

2015 Petit Jo – La Roche Buissière

Vinet kommer från södra Rhône närmare bestämt från byn Faucon. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet. Idag är det Antoine som tillsammans med sin fru Laurence driver gården. Sedan 1980 har familjens sjutton hektar vinmark odlats ekologiskt. Vingårdarna ligger på hög höjd, upp mot 450 meter över havet och här växer grenache, syrah, cinsault, mourvèdre och lite merlot. Just det här vinet är framställt på 75 % grenache och 25 % syrah från tjugofem år gamla vinstockar. Efter att stjälkarna avlägsnats och vinet pressats har vinet jäst och lagrats i neutrala cementtankar. Den för området höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett ovanligt fruktigt och friskt rött vin.

Blanc de Blancs Brut Nature Laherte frères (78299) 3 flaskor1173:-

Den här lådan innehåller tre flaskor Blanc de Blancs Brut Nature från Laherte frères. Champagnen är torr och frisk med ett härligt mineraldjup – perfekt som fördrink!

Beställ från Systembolaget

Nv Blanc de Blancs Brut Nature - Lahert frères

Familjen Lahertes egendom ligger i Chavot, Coteaux Sud d´Epernay. Idag är det den unga och passionerade Aurélien som är ansvarig för arbetet. Vinrankorna kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om delar av vinmarkerna till biodynamisk odling, att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Vinerna jäser och lagras i gamla bourgognefat och är mycket torra, fruktiga och komplexa. Det här är familjens blanc de blancs som framställts på chardonnay, utan någon tillsatt dosage. Ett mycket friskt och mineralrikt vin.

Beställning

Beställning

Så här beställer du våra vinlådor.

Gå till systembolaget.se

1. Lägg drycken i Dryckeslistan – antingen via produktsidan, där du trycker på knappen ”Lägg till dryck”, eller genom att klicka på plustecknet i träfflistan.
2. Gå till Dryckeslistan och tryck på ”Beställ”. Du uppmanas nu logga in till ditt konto. Om du inte redan har ett konto skapar du ett nytt.
3. Välj leveranssätt (butik, ombud, hemleverans).
4. Följ de olika stegen i beställningsflödet, godkänn och slutför din beställning.