Beställning

Vin & Natur 21 (74677) 6 flaskor1218:-

Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!

Beställ från Systembolaget

2016 Côtes du Jura Au Château Chardonnay - Claude Buchot

Claude Buchot är inte någon rookie, redan 1974 beslutade han och hans far sig för att plantera vinrankor i familjens vinmarker i Maynal, södra Jura. Hans far var inte road av vinodling och marken fungerade istället som betesmark till kor. Idag finns det inga kor, istället tar Claude hjälp av en häst när det är dags att plöja. Sedan starten är marken fri från kemikalier och odlingen ekologiskt certifierad. Det här är ett vitt vin gjort på chardonnay. Det har vuxit upp på gamla fat som fyllts på under lagringen, denna metod kallas i Jura ”ouillé”. Vinet är med andra ord gjort i en icke-oxidativ frisk stil och liknar närmast ett vin från närliggande Bourgogne med härlig frukt, mineralitet och läskande syra.

2016 La Traviesa Blanco - Barranco Oscuro

Det här vinet kommer från en av Spaniens verkliga naturvinspionjärer ManuelValenzuela i Granada. Manuel skapade Barranco Oscuro 1980 i Alpujarrasregionenstrax söder om Granada och Sierra Nevada. Radikal som han var valde Manuel attetablera sig i en exceptionell terroir på mycket hög höjd. Vingårdarna ligger 1300meter över havet och hör till Europas högsta. Den höga höjden ger druvorna utmärktfräschör trots det annars heta klimatet. Idag är det Manuel tillsammans med sin sonLorenzo som är de drivande krafterna. Far och son fortsätter att skapa autentiskaviner utan tillsatser. Det här vita vinet på framställt på den lokala druvan vigiriega som jäst och lagrats åtta månader på gamla 500 liters ekfat. Vinet är lätt att ta till sig, det har låg alkohol, härlig frukt och fin fräschör.

2016 Il va, ça va - Je vais, je sais - Anders Frederik Steen

Anders Frederik Steen producerar sedan 2013 vin i Frankrike med druvor från familjen Oustric (Le Mazel) i Ardéche och familjen Bannwarth (Alsace)! Tidigare jobbade han många år som kock för att senare sadla om till sommelier. I Köpenhamn var Anders med och startade Relæ och Manfreds sedan blev han ansvarig för deras vinprogram och import. 2013 lämnade han restaurang och vinimportscenen och började göra vin med sin favoritvinproducent - Jean-Marc Brignot. Tillsammans gjorde de två årgångar men nu driver Anders projektet ensam och har precis flyttat ner till Frankrike för att lägga mer fokus på vinet. Il va, ça va - Je vais, je sais är ett mycket lätt rött vin, mer eller mindre ett rosévin framställt på 100% carignan. Vinet innehåller lite kolsyra. Ett attribut som vi tycker är positivt då det gör vinet extra läskande. Öppnad flaska dricks samma dag!

2016 Cante Renard Rouge - Philippe Pibarot

Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, cirka en halvtimmes bilfärd nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. 2001 gjorde Pibarot sin första årgång och han äger idag nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter såsom carignan, morrastel, syrah, counoise, vermentino, clairette, bourboulenc, macabeu och cinsault, som är fördelade över två olika vingårdslägen. Den ena marken är med nyplanterade yngre stockar och därifrån hämtas druvorna till detta vinet som också görs i rött och rosé. Den andra marken ligger ute i det vilda, insprängd mellan garrique och uråldriga stenmurar, och ger vinet Clos Domitia. Cante renard rouge består av druvorna carignan, morastel och counoise som skördats förhållandevis tidigt för att ge fräschör. Vinet växer sedan upp på tank och är buteljerat på våren året efter skörd. Vinet går direkt på frukten med inslag av körsbär och svarta vinbär. Smaken är fyllig utan att för den delen bli för tung.

2016 7, Rue de la Pompe - Mas Coutelou

Det här röda vinet från kommer från Puimission sydväst om Montpellier i Languedoc.Egendomen drivs av Jean-Francois Coutelou och består av 13 hektar vinmarkerplanterade med flera för området typiska druvor. Det växer bland annat syrah,cinsault, grenache och carignan. Arbetet i vinmarken sköts med stor respekt förjorden och sedan 1987 är gården ekologiskt certifierad. I källaren undviker Jean-Francois att påverka vinet, de flesta viner och årgångar ser aldrig skymten av någontillsats. Vinet är framställt på 40% syrah, 40% merlot och 20% grenache och är ett lite enklare vin som bjuder på omedelbar frukt och parfym. Vinet innehåller lite kolsyra vilket gör det lite extra läskande. Öppnad flaska dricks samma dag!

2016 Il Rosso - Vini Conestabile della Staffa

Det här röda vinet kommer från byn Montemelino i närheteten av sjön Trasimeno, inte långt från staden Perugia i Umbrien. Gården har anor tillbaks till 1800-talet men den första årgången som släppts i Danilo Marcuccis regi är 2015. Tidigare var det Danilos frus familj som ägde egendomen och då såldes druvorna till ett kooperativ. Idag är markerna ekologiskt certifierade och det här är Danilos andra årgång. Vinet är framställt på 40% sangiovese, 40% sagrantino och 20% canaiolo som spontanjäst helt utan temperaturkontroll i glasfibertankar. Det här är ett riktigt livligt rödpang med rejäl frukt och struktur. Drick det nu eller spara det några år.

Vin & Natur 20 (78727) 6 flaskor1303:-

Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!

Beställ från Systembolaget

2016 Mâcon Villages – La Soeur Cadette

Familjen Montanets fina arbete i Vézelay, strax söder om Chablis, har betytt mycket för området. De är levande bevis på att ekologisk odling och hårt arbete i vinmarkerna kan leda till att ett bortglömt område som Vézelay förs till rampljuset. Idag består gården av drygt åtta hektar med mestadels chardonnay och lite pinot noir. Alla druvor skördas för hand, jäser naturligt och lagras vanligen på ståltank. Idag är det sonen i familjen, Valentin Montanet, som har det största ansvaret och han jobbar vidare med att utveckla egendomen. 2016 var en mycket problematisk årgång i Vézelay med hänsyn till kvantiteterna (frost och hagel) men som tur är har familjen haft möjlighet att producera vin på köpta druvor från spännande områden som till exempel Mâconnais, i södra Bourgogne. Det här vinet är framställt på chardonnay och uppväxt på ståltank. Trots det lite varmare klimatet i södra Bourgogne känner man igen familjens husstil med rena, friska och mineraldriva viner.

2016 Bianchetto – Le Coste di Gradoli

Gian Marco och Clémentine startade upp sin verksamhet Le Coste di Gradoli i Lazio år 2005. Vinmarkerna, som är belägna på 600 meter över havet, består av 14 hektar vinmark varav 10 hektar är planterade med unga stockar och resterande 4 hektar med 40-60 åriga gamla vinstockar. De odlar ett flertal av regionens druvor däribland greghetto, aleatico, ciliegio, canaiolo, colorino och vaiano för de röda vinerna och procanico, moscato, malvasia, och romanesco m.fl. för de vita vinerna. Det här vinet är framställt på 50 procent procanico, resterande med malvasia och moscato. Vinet har genomgått en sex dagar lång meceration vilket gör att det skiljer sig markant från ett klassiskt vitt vin. Vinet är orange i färgen och lite grumligt, i smaken fylligt med tanninstruktur och en fantastisk aromatik. Öppnad flaska dricks samma dag!

2016 Côtes du Jura Poulsard – Claude Buchot

Claude Buchot är inte någon rookie, redan 1974 beslutade han och hans far sig för att plantera vinrankor i familjens vinmarker i Maynal, södra Jura. Hans far var inte road av vinodling och marken fungerade istället som betesmark till kor. Idag finns det inga kor, istället tar Claude hjälp av en häst när det är dags att plöja. Sedan starten är marken fri från kemikalier och odlingen ekologiskt certifierad. Det här är ett rött lätt vin som speglar den lokala druvan poulsard bra. Poulsard ger normalt lätta röda viner men detta vin är till och med för att vara poulsard lätt i stilen och färgen, liknar närmast ett rosévin men med massor av karaktär, bärigt med läskande mineralitet och syra.

2016 Môl – Patrick Bouju La Bohème

Patrick Bouju startade Domaine La Bohème 2004 med 1,5 hektar mark i Puy-de-Dôme, Auvergne. Han har sedan dess sökt de bästa jordarna i området och idag sköter han om 4,7 hektar planterat med olika kloner av Gamay, Pinot Noir och Chardonnay. Allt vingårdsarbete gör Patrick för hand eller med hjälp av häst.
Auvergne är lite utav ett bortglömt område för vin idag men före phylloxeran stod området för en stor del av den franska vinproduktionen. Regionen klassas som en sub-region till Loire men det är inte bara det fysiska avståndet, 4 timmar sydost om Angers, som separerar det från Loire utan vinerna skiljer sig ordentligt på grund av terroiren. Det här är ett rött vin med mörk frukt och balanserad strävhet, framställt på huvudsakligen syrah som Patrick kommit över från en vän i Languedoc och pinot noir och gamay från Patricks egna marker i Auvergne.

2016 Barbera d’Asti Asinoi – Carussin

Az. Agr. Carussin har ett långt förflutet i Piemonte med anor tillbaks till 1927. Egendomen startade med fyra hektar i byn San Marzano Oliveto och består idag av cirka tjugo hektar ekologiskt certifierad vinmark. Vingårdarna är planterade med i huvudsak barbera som är den vanligaste druvan i Piemonte. Idag är det den energiska sonen Luca som har ett stort ansvar för egendomen. Mamma Bruna sköter om gården där de utöver vinmakning även driver ett projekt för barn med psykiska besvär och funktionsförhinder. Brunas man Luigi är allt i allo och tar hand om det administrativa. Vinet framställs på barbera och är förföriskt fruktigt med pigg syra och balanseras av mjuka tanniner.

2016 Varetúo – Barranco Oscuro

Det här vinet kommer från en av Spaniens verkliga naturvinspionjärer Manuel Valenzuela i Granada. Manuel skapade Barranco Oscuro 1980 i Alpujarrasregionen strax söder om Granada och Sierra Nevada. Radikal som han var valde Manuel att etablera sig i en exceptionell terroir på mycket hög höjd. Vingårdarna ligger 1300 meter över havet och hör till Europas högsta. Den höga höjden ger druvorna utmärkt fräschör trots det annars heta klimatet. Idag är det Manuel tillsammans med sin son Lorenzo som är de drivande krafterna. Far och son fortsätter att skapa autentiska viner utan tillsatser. Det här röda vinet på tempranillo har jäst och lagrats ett år på gamla 500 liters ekfat. Vinet är lättsamt, med lager av solmogen frukt och frisk syra.

2016 Petit Jo La Roche Buissière (74813) Beställas i kolli om 6 flaskor164:-

Vinet framställs på mestadels grenache som blandats med lite syrah från ekologiskt certifierade vinmarker i södra Rhône. Vinet är en pigg favorit som du smidigt kan beställa i beställningssortimentet.

Beställ från Systembolaget

2016 Petit Jo – La Roche Buissière

Vinet kommer från södra Rhône närmare bestämt från byn Faucon. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet. Idag är det Antoine som tillsammans med sin fru Laurence driver gården. Sedan 1980 har familjens sjutton hektar vinmark odlats ekologiskt. Vingårdarna ligger på hög höjd, upp mot 450 meter över havet och här växer grenache, syrah, cinsault, mourvèdre och lite merlot. Just det här vinet är framställt på 75 % grenache och 25 % syrah från tjugofem år gamla vinstockar. Efter att stjälkarna avlägsnats och vinet pressats har vinet jäst och lagrats i neutrala cementtankar. Den för området höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett ovanligt fruktigt och friskt rött vin.

Blanc de Blancs Brut Nature Laherte Frères (78299) Beställas i kolli om 3 flaskor391:-

Champagnen är torr och frisk med ett härligt mineraldjup – perfekt som fördrink!

Beställ från Systembolaget

NV Blanc de Blancs Brut Nature – Lahert frères

Familjen Lahertes egendom ligger i Chavot, Coteaux Sud d´Epernay. Idag är det den unga och passionerade Aurélien som är ansvarig för arbetet. Vinrankorna kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om delar av vinmarkerna till biodynamisk odling, att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Vinerna jäser och lagras i gamla bourgognefat och är mycket torra, fruktiga och komplexa. Det här är familjens blanc de blancs som framställts på chardonnay, utan någon tillsatt dosage. Ett mycket friskt och mineralrikt vin.

2016 Vin & Natur Häxan (80479) Beställas i kolli om 3 flaskor178:-

Sedan 2014 jäser vi på Vin & Natur fruktjuice till kolsyrad dryck och cider på ekologisk frukt från Österlen och Själland. Nu kan du beställa cidern Häxan genom Systembolagets beställningssortiment.

Beställ från Systembolaget

2016 HÄXAN

Tanken är att göra något torrt och fruktigt med hög syra - baserat på förutsättningarna och den frukt som finns omkring oss. Med årgång 2016 fortsatte vi på samma spår som 2015, men med något annolunda proportioner för Josgrop och Häxan. Vi producerade även en cider på den äppelsort som vi brinner för allra mest - Ananas Reinet. Frukten är krossad och pressad hos våra vänner på Æblerov i Köpenhamn, därefter har vi jäst det hela i glasfibertankar helt utan några tillsatser. Häxan är framställd på röda vinbär, kvitten, päron, plommon och äpplen. Degorgeringen är gjord för hand.

2015 Rosso Campanino, Vigneti Campanino (76586) Beställas i kolli om 6 flaskor171:-

Den här lådan innehåller sex flaskor Rosso Campanino. Detta röda vin är gjort på sangiovese som har en fruktig smak i en slank stil med ett läskande avslut.

Beställ från Systembolaget

2015 Rosso Campanino - Vigneti Campanino

I de södra delarna av Umbrien hittar man Vigneti Campaninos vinmarker utspridda på de högsta höjderna i bergskedjan Apenninerna. Här uppe på 800-900 m.ö.h. odlar man biodynamiskt på tio hektar. Vinmakaren Danilo Marcucci gör vinerna tillsammans med markernas ägare. Det här är några av de lättaste, mest transparenta vinerna man kan tänka sig från den här delen av världen, mycket tack vare deras högt liggande växtplats. Rosso Campanino är gjort på sangiovese som spontanjäst utan temperaturkontroll i cementtank.

Vin & Natur Les Deux Terres 1 (71231) 6 flaskor1200:-

De två vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin gör vin på sammanlagt tretton hektar i Villeneuve de Berg i mitten av Ardeche.

Manu och Vincent träffades 1997, medan de jobbade på andra egendomar. De blev vänner och pratade genom åren om att driva något tillsammans, men det var först runt 2009 som möjligheten kom, då Vincents far, som var vinodlare och alltid hade sålt druvorna till ett kooperativ, skulle gå i pension.

Vincent fick ta över en del vinmark efter honom. Denna bestod av kalksten och lera. Samtidigt hade Manu hittat en del mark som till stor del bestod av basalt att hyra några kilometer bort, i Lussas. Vännerna tyckte att det vore intressant att se hur till exempel grenachedruvan skulle uttrycka sig på dom olika markerna. Hela konceptet ”Deux Terres” (två jordar) föddes där och då. Vinet som manifesterar detta möte heter ”Vin Nu”, som en hyllning till naturvinets fader, Jules Chauvet, som brukade benämna tillsatsfria viner på just det sättet. Idag odlar man en stor blandning av druvsorter: syrah, grenache, carignan, viognier, chardonnay, merlot, grenache blanc, ugni blanc och även lite cinsault. Man har arbetat ekologiskt sedan starten och använder alger och andra växter för att bekämpa ohyra i vingårdarna.

Beställ från Systembolaget

2 x 2016 L'Adret 

Vitt vin på viognier odlad i kalkblandad lera och uppväxt på fat.

2 x 2016 Vin nu

Rött vin på 100% grenache. Druvorna från basaltjordar, ligger lite högre upp, ger syra och parfym, medan de från kalk/lerjordarna ger struktur och en kryddighet. Uppväxt på tank.

2 x 2016 Bric à Brac

Rött vin på syrah odlad i kalkblandad lera och uppväxt på gamla fat.

Vin & Natur Champagne 4 (75115) 3 flaskor1407:-

Den här lådan innehåller tre champagner från några av våra favoriter i regionen. Lådan innehåller 1 flaska 2013 Rive Gauche Extra Brut  från Bérêche et Fils, 1 flaska Pur Meunier Brut Nature – från Christophe Mignon och 1 flaska Polisy Réserve, Brut Nature – Champagne André Beaufort.

Beställ från Systembolaget

2013 Rive Gauche Extra Brut - Bérêche et Fils 

Egendomen grundades redan 1847, nära Ludes i Champagne, men det är arbetet som Raphaël och Vincent Bérêche gjort under det senaste decenniet som gjort egendomen omtala och kända bland vinälskare. Ett av husets styrkor är den stora  blandning av vinmarkslägen och jordmåner dom har att jobba med. Bérêche odlar pinot, chardonnay och pinot meunier i ungefär lika stor mängd för alla tre druvsorter. Det här vinet är framställt på 100 % pinot meunier och degorgerades i november 2016. Dosage 3g/l. Vinet är strukturerat, mycket friskt och elegant!

Pur Meunier Brut Nature - Christophe Mignon

Christophe Mignon håller till i Festigny i Marnedalen. Han odlar främst pinot meunier som han valt att plantera till 90% i sina vinmarker resten är fördelat mellan chardonnay och pinot noir. Det här vinet är framställt på pinot meunier från årgångarna 2013 och 2014. Druvorna har jäst i neutrala emaljerade ståltankar och vinet har genomgått degorgering i april 2017. Vinet är fruktigt och har ett direkt uttryck med frisk syra och mineralrikedom.

Polisy Réserve, Brut Nature - Champagne André Beaufort

Familjen Beaufort har gjort vin i Champagne i flera generationer och allt började med André redan 1933. André och hans son Jacques bestämde sig i slutet av 60-talet att sluta med syntetiska besprutningsmedel p.g.a. problem med allergi. Dom blev en av de första vinproducenterna som certifierade sig för ekologisk odling i Champagne redan 1971! Idag är det Jacques tillsammans med tre av hans söner som tar hand om vinmarkerna, 1,6 hektar i Ambonnay och 5,5 hektar i Polisy (Aube), där de odlar pinot noir och chardonnay. Det här vinet är framställt på 80% pinot noir och 20% chardonnay från Aube. Vinet är jäst på gamla ekfat och degorgerades i februari 2016.

Vin & Natur Champagne Vouette & Sorbée 1 (79436) 6 flaskor3528:-

Den här lådan innehåller sex champagner från Vouette & Sorbée. Låda är komponerad med 3 flaskor 2014 Fidèle och 3 flaskor 2014 Blanc d´Argile.

Bertrand Gautherot älskar sina vinmarker och valde att döpa sin egendom efter två av dem, Voutte och Sorbée. Hans far var vinbonde men precis som de flesta andra odlare i champagne brydde han sig inte så värst mycket om markerna och frukten utan skörden såldes ändå till de större husen i trakten. När Bertrand bestämde sig för att ta över familjeegendomen var han övertygad om att lägga om till biodynamisk odling och låta resultatet i flaskan tala om sitt ursprung. Han har varit certifierad biodynamisk sen 1998 och varit ledande inom en grupp för vinbönder i champagne som jobbar ekologiskt. Han håller till i Buxiers-sur-Arce och odlar på 5 hektar, mestadels på sluttningar och huvudsakligen pinot noir.

Beställ från Systembolaget

2014 Fidèle - Vouette & Sorbée 

Blanc de noirs, 100% pinot noir från jordar präglade av kalksten och lera. Röd frukt och syra i ett elektriskt uttryck! Vinet växer upp på gamla fat och som alla Bertrands champagner, ingen chaptalisering, ingen dosage och ingen filtrering! Degorgerad i maj 2017.

2014 Blanc d´Argile - Vouette & Sorbée 

Blanc de blancs, 100% chardonnay från marker som Bertrand själv planterat! Minutiöst vingårdsarbete, låga skördeuttag och uppväxt på gamla fat ger ett fantastiskt och komplext vin. Den geografiska närheten till Chablis och den liknande geologin ger ett vin som smak och doftmässigt för tankarna till norra bourgogne! Degorgerades i mars 2017.

Beställning

Beställning

Så här beställer du våra vinlådor.

Gå till systembolaget.se

1. Lägg drycken i Dryckeslistan – antingen via produktsidan, där du trycker på knappen ”Lägg till dryck”, eller genom att klicka på plustecknet i träfflistan.
2. Gå till Dryckeslistan och tryck på ”Beställ”. Du uppmanas nu logga in till ditt konto. Om du inte redan har ett konto skapar du ett nytt.
3. Välj leveranssätt (butik, ombud, hemleverans).
4. Följ de olika stegen i beställningsflödet, godkänn och slutför din beställning.