Beställning

Vin & Natur Loire 1 (70245) 3 fl à 750 ml801:-

I den här lådan har vi valt ut tre röda viner från våra vinbönder i Loiredalen. Vinerna är framställda på olika druvsorter och visar på tre helt olika uttryck.

Namn: Vin & Natur Loire 1
Pris: 801 kr
Beställningssortimentets artikelnr: 70245

2014 Côt à Côt - Noëlla Morantin

Noëlla Morantin startade sin egen domän 2008 i byn Pouillé i Touraine efter att ha jobbat runt i området där hon haft ansvar för både mark och källare hos andra vinbönder. Hon fick möjligheten att ta över 8,5 hektar vinmark från vänner som jobbat ekologiskt och tagit väl hand om markerna under en längre tid men som ville krympa sina ägor. I vinmarkerna har hon gamay, côt, cabernet franc, sauvignon blanc, menu pineau och chardonnay. Det här röda vinet är framställt på druvan côt som kommer från gamla vinstockar. Côt, som är samma druva som malbec, är laddad med mycket frukt men i Loire så får den ett slanakre och mer balanserat uttryck än i varmare klimat.

2012 Ancestral - Le Clos de la Bruyère

Julien har lärt sig om hur man tar hand om en vinmark och hur man gör vin av sin far Claude Courtois som driver den legendariska egendomen Les Cailloux du Paradis. 1998 började Julien att odla sina egna druvor och har idag, tillsammans med sin fru Heidi, 4,5 hektar vinmarker i Sologne, Touraine. Julien odlar många av de lokala druvsorterna och det här vinet innehåller côt, gamay, gascon och chaudenay. Vinet har växt upp på gamla fat i ca 18 månader och är utvecklat, uttrycksfullt med en elegant fruktig smak.

2013 Les Rouliers - Benoit Courault

Benoit Couralt lärde sig att odla vin hos Eric Pfifferling i Tavel där han jobbade mellan 2003 och 2006. Hos Eric fick Benoit lära grundtankarna av att göra vin utan tillsatser. 2006 hittade Benoit egna vinmarker att köpa i den lilla byn Faye d’Anjou, söder om Angers. Idag arbetar han och hela familjen med 5,5 hektar och de odlar cabernet franc, chenin blanc och grolleau från gamla vinstockar. Det här vinet är framställt av 75 procent cabernet franc och 25 procent grolleau. Ett vin som med tiden har utvecklat en väl sammansatt smak där cabernets örtighet får extra frukt av grolleau.

Vin & Natur 15 (76911) 6 flaskor SLUT! Ny låda kommer inom kort!1356:-

Lådan innehåller fyra franska viner, två vita och två röda, och två italienska. Det ena vita, som har en frisk och mineralisk stil, är framställt på chardonnay från vinmarker i Vézelay i norra Bourgogne. Det andra vita är från södra Frankrike och framställt av flera härliga druvor såsom clairette och vermentino och är lite fetare i stilen. Båda de franska röda vinerna kommer från Rhône och är i huvudsak framställda på grenache som framställts i en lättdrucken stil. Det ena italienska vinet är en fantastisk Langhe Rosso på mestadels barbera från Piemonte, det andra är ett rosévin från Umbrien och framställt på cabernet franc!

Namn: Vin & Natur 15
Pris: 1 356 kr
Beställningssortimentets artikelnr: 76911

2014 Clos dû - Montanet-Thoden

Familjen Montanets fina arbete i Vézelay strax söder om Chablis har betytt mycket för området. De är levande bevis på att ekologisk odling och hårt arbete i vinmarkerna kan leda till att ett bortglömt område som Vézelay förs till rampljuset. Idag består gården av drygt åtta hektar med mestadels chardonnay och lite pinot noir. Alla druvor skördas för hand, jäser naturligt och lagras vanligen på ståltank. Idag är det sonen i familjen, Valentin Montanet, som har det största ansvaret och han jobbar vidare med att utveckla egendomen. Det här chardonnayvinet speglar områdets svala klimat och kalkrika lerjord med sin friska syra och mineralitet.

2015 Clos Domitia blanc - Domaine Pibarot

Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, cirka en halvtimmes bilfärd nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. 2001 gjorde Pibarot sin första årgång och han äger idag nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter såsom carignan, morrastel, syrah, counoise, vermentino och cinsault, som är fördelade över två lägen. Det ena innehåller de yngre stockarna, och därifrån görs vinet ”Cante Renard” i rött, vitt och rosé. Den andra marken ligger helt vilt, insprängd mellan massor av garrique och uråldriga stenmurar, och den ger vinet ”Clos Domitia”. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser och i den här årgången är det inte något svavel tillsatt i vinerna. Clos Domitia är gjort på druvorna clairette, vermentino, grenache blanc och roussanne som skördats något senare för att ge en något högre mognad. Vinet växer sedan upp på gamla fat. Resultatet är ett aromatiskt rejält fruktigt vin med bibehållen fräschör och detta vin mår gott av att hällas över i karaff.

2016 Vin nu rouge - Les Deux Terres

Det här röda vinet kommer från Villeneuve de Berg, en liten by i hjärtat av Ardèche i nordvästra Rhône. Egendomen är ett samarbete mellan de två vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin. Efter många års erfarenhet av odling och vingårdsarbete började de göra eget vin tillsammans. Det här vinet görs på grenache som odlats i två olika jordmåner den ena med kalkblandad lera och den andra bestående av basalt. Vinet har lagrats på tank och det är tydligt att de bägge kompisarnas filosofi inspirerats av grannar som Le Mazel och Andréa Calek. Det vill säga, att framställa viner med så få justeringar som möjligt och med maximalt fokus på frukten. Vinet är omedelbart fruktigt och läskande och drick det gärna något svalt.

2015 Flonflons - La Roche Buissière

Vinet kommer från södra Rhône, närmare bestämt från byn Faucon. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet men idag är det Antoine tillsammans med sin fru Laurence som driver gården och sedan 1980 har odlat ekologiskt. Deras 17 hektar vinmark ligger upp mot 500 meter över havet. Höjden ger fräschör till druvorna och solen så här långt söderut ger tillräckligt med soltimmar för att druvorna ska bli fullt mogna. Flonflons är ett fruktigt och kryddigt rött vin på sjuttio procent grenache blandat med trettio procent syrah.

2016 Rosato Conestabile - Vini Conestabile della Staffa

Det här härliga rosévinet kommer från byn Montemelino i närheteten av sjön Trasimeno inte så långt från staden Perugia i Umbrien. Gården har anor tillbaks till 1800-talet men den första årgången som släppts i Danilo Marcuccis regi är 2015. Tidigare var det Danilos frus familj som ägde egendomen och då såldes druvorna till ett kooperativ. Idag är markerna ekologiskt certifierade och det här är Danilos andra årgång. Vinet framställt på cabernet franc som spontanjäst helt utan temperaturkontroll eller filtrering. Ingen användning av sulfiter i något skede av vinframställningen. Vinet har en generös näsa med massor av jordgubbar men är torrt och friskt i stilen.

2013 Langhe Rosso Veja Dota - Fabio Gea

Fabio Gea gör vin på sin mammas gård i Neive, i Piemonte. Gården är fylld av bråte och stora porslinskrukor som Fabio själv tagit fram för att göra vin i. Fabio Gea är utbildad geolog och han är djupt inspirerade av österländsk kultur. Framförallt av den japanska bonden samt filosofen Masanobu Fukuoka. Gea odlar dolcetto, nebbiolo och barbera från sammanlagt en dryg hektar där jorden består av sand, märgel och kalksten. Gea är en frisk fläkt i området med en fot i traditionen men ändå nyskapande. Just det här vinet är framställt på barbera blandat med lite nebbiolo. Smaken är koncentrerad och fruktig med fin strävhet.

Blanc de Blancs Brut Nature, Laherte frères (78299) 3 flaskor1173:-

Den här lådan innehåller tre flaskor Blanc de Blancs Brut Nature från Laherte frères. Champagnen är torr och frisk med ett härligt mineraldjup - perfekt som fördrink!

Namn: Blanc de Blancs Brut Nature, Laherte frères
Pris: 1173 kr
Beställningssortimentets artikelnr: 78299

Nv Blanc de Blancs Brut Nature - Lahert frères

Familjen Lahertes egendom ligger i Chavot, Coteaux Sud d´Epernay. Idag är det den unga och passionerade Aurélien som är ansvarig för arbetet. Vinrankorna kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om delar av vinmarkerna till biodynamisk odling, att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Vinerna jäser och lagras i gamla bourgognefat och är mycket torra, fruktiga och komplexa. Det här är familjens blanc de blancs som framställts på chardonnay, utan någon tillsatt dosage. Ett mycket friskt och mineralrikt vin.

2015 Petit Jo La Roche Buissière (74813) 6 flaskor984:-

Den här lådan innehåller sex flaskor av det röda vinet Petit Jo från La Roche Buissière. Vinet framställs på mestadels grenache som blandats med lite syrah från ekologiskt certifierade vinmarker i södra Rhône. Vinet är en pigg favorit som du smidigt kan beställa i beställningssortimentet.

Namn: Petit Jo La Roche Buissière
Pris: 984 kr
Beställningssortimentets artikelnr: 74813

2015 Petit Jo – La Roche Buissière

Vinet kommer från södra Rhône närmare bestämt från byn Faucon. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet. Idag är det Antoine som tillsammans med sin fru Laurence driver gården. Sedan 1980 har familjens sjutton hektar vinmark odlats ekologiskt. Vingårdarna ligger på hög höjd, upp mot 450 meter över havet och här växer grenache, syrah, cinsault, mourvèdre och lite merlot. Just det här vinet är framställt på 75 % grenache och 25 % syrah från tjugofem år gamla vinstockar. Efter att stjälkarna avlägsnats och vinet pressats har vinet jäst och lagrats i neutrala cementtankar. Den för området höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett ovanligt fruktigt och friskt rött vin.

Beställning

Beställning

Så här beställer du våra vinlådor.

Gå till systembolaget.se

1. Lägg drycken i Dryckeslistan – antingen via produktsidan, där du trycker på knappen ”Lägg till dryck”, eller genom att klicka på plustecknet i träfflistan.
2. Gå till Dryckeslistan och tryck på ”Beställ”. Du uppmanas nu logga in till ditt konto. Om du inte redan har ett konto skapar du ett nytt.
3. Välj leveranssätt (butik, ombud, hemleverans).
4. Följ de olika stegen i beställningsflödet, godkänn och slutför din beställning.