Vini Conestabile della Staffa

VINI CONESTABILE DELLA STAFFA

Vini Conestabile Della Staffa ligger i utkanten av Montemelino i Umbrien. Inte långt ifrån vinmarkerna, som sträcker sig över tolv hektar, ligger Trasimenosjön, som har en stor påverkan på klimatet och vinrankorna.

Gården har anor från artonhundratalet, men den första årgången som släppts i vinmakaren Danilo Marcuccis regi är 2015. Hans fru Alessandras familj har ägt gården de senaste decennierna och druvorna har innan sålts till ett kooperativ.

Markerna ligger 250-300 meter över havet och präglas av lera. Djupare ner i jorden finns kalk och vingårdarnas exponering är i sydväst-läge. Här odlas Sangiovese, Colorino, Sagrantino, Gamay del Trasimeno, Canaiolo, Trebbiano Dorato, Trebbiano Montanaro, Grechetto och Malvasia. Druvorna skördas givetvis för hand och jäsningen är spontan. I källaren undviker man all typ av teknologi och ingrepp. Druvorna pressas direkt eller ges maceration med skalen. De jäser på tank, glasdamejeanner eller gamla fat beroende på cuvée. Vinerna filtreras eller klaras inte. Inget är tillsatt, inget borttaget. Danilo Marcucci, som jobbar med en rad italienska odlare av den här typen, ser Vini Conestabile Della Staffa som sitt viktigaste projekt.

- Jag mötte min fru för femton år sedan, men väntade tio, tolv år med att börja jobba med hennes vinmarker, för att respektera den nivå som de var på. Jag behövde lära mig mer, helt enkelt. Du måste ha djup kunskap när du börjar med ett så här stort projekt. De första åren jobbade jag bara med biodynamiska metoder, för att få bort de ganska få kemikalier som fanns i markerna. På sikt hoppas vi kunna utöka vinmarkerna försiktigt, för att göra mer och bättre vin. Det här är min familjs framtid.

Om Danilo Marcucci:

Vinmakaren Danilo Marcucci växte upp i södra Umbrien, men har jobbat med vin över hela världen, framförallt som vinhandlare. Efter en sen kväll i slutet av nittiotalet bestämde han sig för att något i livet behövde förändras.

- Mot slutet av nittiotalet kände jag att vinet måste tillbaka till landsbygden, säger Marcucci. Det var efter en kväll då jag och några vänner hade druckit många stora, berömda viner, flaskor som fått 100 poäng och olika sorters utmärkelser. Dagen efter mådde jag dåligt, så dåligt att jag bestämde mig för att gå till en doktor. Han tog mina blodvärden och frågade vad jag hade gjort. ”Druckit vin”, sa jag. ”Jag är vinhandlare”. ”Du kanske får börja dricka något annat slags vin”, sa läkaren. Jag åkte hem till Umbrien för att tillbringa en vecka med min familj.

Här smakade Marcucci ett enkelt vitt vin från gården Collecapretta, som hans far serverade honom över lunch.

- Det var första gången som jag förstod att bra vin fanns väldigt nära mig, även om jag hade rest världen runt för att hitta det.

Marcucci började snart jobba med Collecapretta, som var vänner till familjen sedan länge. Idag jobbar han med ett tiotal odlare i området, som vinmakare och vinernas ansikte utåt. Alla har en sak gemensamt: de odlas och framställs på naturligast möjliga sätt. Marcucci jobbar med en rad italienska vinbönder som vi på Vin & Natur säljer i Sverige, som Vigneti Campanino, Vini Conestabile Della Staffa och alltså Collecapretta.

- Målet var att befinna mig i en vingård. I kontakt med naturen. Att göra naturligt vin är en pågående utmaning. Inte en utmaning från naturen, men en utmaning för dig själv. Om du inte använder något annat än din erfarenhet, inga andra tillägg, så handlar det till slut väldigt om bara dig. Ingen teknologi. Bara jobb. Du kan aldrig känna dig som en smart producent av något, för du har hela tiden naturen som säger till dig att gå ur vägen, att följa med. Ibland är det bra, ibland mindre bra, men det är alltid autentiskt.

Vilka är de största utmaningarna i vingården när man jobbar som ni gör?

- Sjuttio procent handlar om vädret. Kanske trettio procent är vårt jobb i vingården. Vi kan göra vårt bästa, jobba hårt, kanske använda lite koppar om det behövs, men om vädret bestämmer sig för att det är ett dåligt år, så är det så. Då tar vi det vi får.

Viner

Ursprung: Umbrien
Druvsort: Grechetto
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: glasfibertank & sedan Methode Ancestral
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Jord: Lerahaltiga jordar med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Vinmarker 300 meter över havet.
Uppväxt: Pétillant Naturel
Volymer: 750ml
Ursprung: Montemelino
Druvsort: Greco
Jord: Lerahaltiga jordar med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Vinmarker 300 meter över havet.
Uppväxt: uppväxt på tank
Volymer: 750ml
Ursprung: Montemelino, Umbrien
Druvsort: Trebbiano & Malvasia
Jord: Lerahaltiga jordar med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Vinmarker 300 meter över havet.
Uppväxt: Uppväxt på glasfibertank
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Montemelino, Umbrien
Druvsort: Cabernet Franc
Jord: Lerahaltiga jordar med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Vinmarker 300 meter över havet.
Uppväxt: Direkt press.
Uppväxt på ståltank.
Volymer: 750ml
Ursprung: Montemelino, Umbrien
Druvsort: Sangiovese med lite Ciliegiolo
Jord: Lerahaltiga jordar med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Vinmarker 300 meter över havet.
Uppväxt: En veckas maceration.
Uppväxt på glasfibertank
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: 40% Sangiovese, 40% Sagrantino & 20% Canaiolo
Jord: Lerahaltiga jordar med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Vinmarker 300 meter över havet.
Uppväxt: Stora tini och glasfiber
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Jord: Lerahaltiga jordar med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Vinmarker 300 meter över havet.
Uppväxt: 8 dagars maceration och sen uppväxt på gamla botti.
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese grosso
Jord: Lera på toppen. Kalksten i botten . Ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Vinmarker 300 meter över havet.
Uppväxt: Uppväxt på äldre botti.
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: