Vigneti Campanino

VIGNETI CAMPANINO

Vigneti Campanino grundlades för över 30 år sedan av Baroni Campanino, skapat som en tillflyktsort högt uppe i bergskedjan Appenninerna i södra Umbrien. Vid ett gammalt kloster där munkar odlat vin på medeltiden odlas nu vin igen, i samma vingårdar, 800-900 meter över havet, enligt munkarnas gamla anteckningar.

Från tio hektar gör vinmakaren Danilo Marcucci vin tillsammans med markernas ägare. Det några av de lättaste, mest transparenta viner man kan tänka sig från den här delen av världen, mycket tack vare deras högt liggande växtplats.

Vingårdarnas odlas biodynamiskt i täta lerjordar med inslag av flinta och kvarts, och granit längre ned i marken. Väderleken är extrem för att vara i Umbrien, på grund av höjden är det en kamp för druvorna att mogna. Både frost och hagel är vanligt förekommande.

Druvorna blir vin i en liten och anspråkslös anläggning uppe på en bergstopp, där de jäser och växer upp i cementtank och glasdamejeanner, och buteljeras utan temperaturkontroll eller tillsatt svavel. Här odlas Sangiovese Colorino, Trebbiano Rosa, Malvasia Verde och en lokal variant av Grenache (som i den här delen av Italien faktiskt kallas Gamay).

- 800 meter över havet, jag tänkte att det inte skulle gå, säger Danilo Marcucci. Men det är ett väldigt andligt ställe. En plats där alla kan känna sin gud, vem det än är.

- När jag träffade Nicholas Joly, den franska vinmakaren som spridit kunskap om biodynamisk odling många odlare runt om i världen, så sa han till mig att det är viktigt att jag gör vin på den absolut vackraste platsen i mitt område. Nu känner jag att jag är där.

Hur skulle du beskriva vinerna?

- Det här är bergsviner. De har kanske inte djupet som vissa andra av mina viner har, men de har lättheten, elegansen och hela den andliga delen av vin. Det är väldigt själfulla viner.

Om Danilo Marcucci:

Vinmakaren Danilo Marcucci växte upp i södra Umbrien, men har jobbat med vin över hela världen, framförallt som vinhandlare. Efter en sen kväll i slutet av nittiotalet bestämde han sig för att något i livet behövde förändras.

- Jag och några vänner hade druckit många stora, berömda viner, flaskor som fått 100 poäng och olika sorters utmärkelser. Dagen efter mådde jag dåligt, så dåligt att jag bestämde mig för att gå till en doktor. Han tog mina blodvärden och frågade vad jag hade gjort. ”Druckit vin”, sa jag. ”Jag är vinhandlare”. ”Du kanske får börja dricka något annat slags vin”, sa läkaren. Jag åkte hem till Umbrien för att tillbringa en vecka med min familj.

Här smakade Marcucci ett enkelt vitt vin från Collecapretta, som hans far serverade honom över lunch.

- Det var första gången som jag förstod att bra vin fanns väldigt nära mig, även om jag hade rest världen runt för att hitta det.

Marcucci började snart jobba med Collecapretta, som var vänner till familjen sedan länge. Han kunde marknadsföra vin, men även göra det. Idag jobbar han med ett tiotal odlare i området, som vinmakare och vinernas ansikte utåt. Men alla har en sak gemensamt: de odlas och framställs på ett naturligt sätt. Idag jobbar Marcucci med en rad italienska vinbönder som vi på Vin & Natur säljer i Sverige, som Vigneti Campanino, Vini Conestabile Della Staffa och Collecapretta.

- Målet var att befinna mig i en vingård. I kontakt med naturen. Att göra naturligt vin är en pågående utmaning. Inte en utmaning från naturen, men en utmaning för dig själv. Om du inte använder något annat än din erfarenhet, inga andra tillägg, så handlar det till slut om bara dig. Ingen teknologi. Bara jobb. Du kan aldrig egentligen känna dig som en smart producent av något, för du har hela tiden naturen som säger till dig att gå ur vägen, och följa med. Ibland är det bra, ibland mindre bra, men det är alltid autentiskt.

Vilka är de största utmaningarna i vingården när man jobbar som ni gör?

- Sjuttio procent handlar om vädret. Kanske trettio procent är vårt jobb i vingården. Vi kan göra vårt bästa, jobba hårt, kanske använda lite koppar om det behövs, men om vädret bestämmer sig för att det är ett dåligt år, så är det så. Då tar vi det vi får.

Viner

Ursprung: Umbrien
Druvsort: Malvasia Candida & Trebbiano Montanara
Uppväxt: 3 dagar maceration.
Uppväxt på gamla botti.
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Jord: Sand & lera
Uppväxt: Cementtank
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Jord: Sand & lera
Uppväxt: uppväxt på cement
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Jord: Sand & lera
Uppväxt: Uppväxt på 600 liters ekfat.
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Jord: Sand & lera
Uppväxt: Uppväxt på ett gammalt kastanjefat.
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Uppväxt: Uppväxt på damejeanne.
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Uppväxt: 42%
Odling: Ekologisk
Volymer: 500ml

Bilder

Fler Bönder: