Thomas Perseval

THOMAS PERSEVAL

Thomas Perseval odlar 2.5 hektar i den lilla byn Chamery, i den nordvästra delen av Montage de Reims i Champagne.

Jordarna består av en blandning av lera, sand och kalk, och markerna är ekologiskt certifierade sedan 2012.

Här odlas Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, samt en liten del Petit Meslier, Arbanne och Pinot Blanc - druvsorter som i tidigare generationer varit vanliga i området, och som unga odlare som Perseval nu vill återuppväcka intresset för.

Thomas Persevals farföräldrar startade domänen på sjuttiotalet och sålde på den tiden druvor till områdets stora producenter, men hans föräldrar började buteljera sina egna viner på åttiotalet. Efter att ha gått en vinmakarutbildning samt gjort praktik hos en biodynamisk odlare i Bourgogne, återvände Perseval till familjehemmet under tvåtusentalet och startade vad som skulle bli nästa steg för familjedomänen: ett mer noggrant sätt att jobba i vinmarkerna, mindre påverkan på vinerna i källaren, mindre dosage, samt en konvertering till ekologisk odling som började 2009 (den första ekologiskt certifierade årgången var alltså 2012 - viner som släpptes 2015).

Perseval är del av en ny generation vinbönder i champagne. Hantverkare som istället för att sälja sina druvor till de stora champagnehusen börjat buteljera sitt eget vin från de fantastiska marker som ofta funnits i familjerna i generationer, samt börjat fokusera på vad varje terroir och årgång ger för uttryck i flaskan. Man brukar kalla detta ”grower champagne” - vin som buteljeras och säljs av vinbönder som odlar druvorna, vilket alltså varit en ovanlighet i Champagne tidigare. Odlarchampagnerna har med sina terroirdrivna uttryck under de senaste tio åren börjat förändra synen på vad champagne kan vara.

Vi på Vin & Natur träffade Thomas via en gemensam vän vi jobbat med ända sedan starten, odlaren Aurelien Laherte. Han tipsade om en sympatisk kille som fokuserade mycket på jobbet i vinmarkerna och verkade göra allt på ett så naturligt sätt som möjligt. När vi besökte Chamery i augusti fick vi smaka fantastiska kommande viner från fat och flaska, och promenerade omkring i de små vingårdar som ligger precis bakom Thomas hus och källare. Perseval använder avkok av örter för att skydda vinrankorna mot skadedjur och odlar medvetet massor av växtlighet i vinmarkerna, för att lufta jorden, samt berika den med all sorts biologisk aktivitet.

Thomas Perseval är en odlare som precis börjat visa vad hans marker kan ge och resultaten är redan fantastiska. Hans viner från enskilda årgångar har ännu inte hunnit släppas till försäljning. När resultatet av Persevals arbete nu för första gången kommer till Sverige är det ”Tradition”, en blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och lite Chardonnay, samt ”Grande Cuvee”, en majestätisk champagne helt utan dosage som Thomas gör för allra första gången i 2012.

Viner

Ursprung: Chamery
Druvsort: 45% Pinot Meunier, 45% Pinot Noir, 10% Chardonnay
Uppväxt: Jäst på fat & tank
malolaktisk genomförd naturligt
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Chamery
Druvsort: Lika delar Pinot Noir, Pinot Meunier & Chardonnay
Uppväxt: Jäst på fat
malolaktisk har gått igenom
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml

Fler Bönder: