François Rousset-Martin

2006 tog Francois Rousset-Martin officiellt över ansvaret för de marker som hans farfars far René Martin lagt grunden för.

Familjen äger totalt fjorton hektar, hälften av det i Chateau Chalon, Juraregionens mest mytomspunna terroir. Här skapas de största flaskorna vin jaune, det gula vinet som ligger under en hinna av jäst, så kallad ”flor”.

Markerna sköts ekologiskt, och allt är certifierat med Ecocert. Francois far sålde större delen av druvorna till kooperativet och gjorde endast lite vin till familjen. Idag arbetar Francois med drygt 4,5 hektar. Han har nyplanterat några marker och säljer resten av druvorna. Målet är att göra vin från cirka 10 hektar, för att kunna utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.

Han gör idag vin i fyra olika källare med olika temperaturer (ej kontrollerade) och luftfuktighet. En lämpar sig bättre för de oxidativa vinerna som ligger under flor, en lämpar sig bättre för de viner där Francois toppar upp faten, en annan för det vin som jäser i ståltank, och ytterligare en för flasklagring.

Arbetet i källaren är passivt med hänsyn till manipulation. Vinerna smakas av efter hand, och utifrån det avgörs vilka fat som ska toppas upp och i vilka som syrekontakten ska få spela en större roll.

En av många fantastiska saker med Rousset-Martins produktion är att vi här får prova Château Chalon, Juras allra största vinmark, i områdets alla olika uttryck. Både med syrekontakt, ”sous voile”, och upptoppat, ”ouillé”.

Att visa alla sidor av Château Chalon är vad som ser ut att bli Francois livsverk. Genom att toppa upp faten blir Francois tvungen att deklassificera vinerna till Côtes du Jura, eftersom den sortens vinmakning inte tillåts inom Château Chalon som apellation. Men Francois är bestämd på den här punkten. Han vill bara göra vin som uttrycker växtplatsen på dess allra bästa sätt, och tillsätter därför heller absolut inget i sina viner - ofta inte ens svavel.

Här hittar du en intressant intervju med Francois:
http://vinare.blogspot.se/2015/12/francois-rousset-martin-chateau-chalon.html

Viner

Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: 12 månader på gamla fat. Upptoppat
hl/ha: 30hl/ha
Volymer: 750ml
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalksten och lera
Volymer: 750ml
Ursprung: Nevy sue Seille
Druvsort: 50 år gammal Chardonnay
Uppväxt: Oxidativ
hl/ha: 20
Tillsatt SO²: 10 mg/l vid flaskning
Volymer: 750ml
Ursprung: Nevy sue Seille
Druvsort: 40 år gammal Chardonnay
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Ouillé
hl/ha: 25
Odling: Eko
Volymer: 750ml
Ursprung: Nevy sur Seille
Druvsort: Savagnin
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Ouillé
hl/ha: 20
Odling: Eko
Volymer: 750ml
Ursprung: Chateau-Chalon "Sous-Roche"
Druvsort: Savagnin planterad 1970
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Ouillé. 20 månader på gammla 228 liters fat.
hl/ha: 25
Odling: Eko
Volymer: 750ml
Ursprung: Chateau-Chalon "Sous-Roche"
Druvsort: Savagnin
Volymer: 750ml
Ursprung: Chateau Chalon
Druvsort: Savagnin
Volymer: 750ml
Ursprung: Côtes du Jura
Druvsort: Chardonnay, Savagnin, Enfariné & Gueuche
Volymer: 750ml
Ursprung: Chateau-Chalon "Sous-Roche"
Druvsort: Savagnin planterad 1970
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Sous Voile. 7 år på fat under flor.
hl/ha: 30
Odling: Eko
Volymer: 620ml
Ursprung: Chateau-Chalon "Sous-Roche"
Druvsort: Savagnin planterad 1970
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Sous Voile. 7 år på fat under flor.
hl/ha: 30
Odling: Eko
Volymer: 620ml
Ursprung: Chateau-Chalon "Sous-Roche"
Druvsort: Savagnin planterad 1970
Uppväxt: Sous Voile. 7 år på fat under flor.
hl/ha: 30
Odling: Eko
Volymer: 620ml
Ursprung: Nevy sur Seille
Druvsort: Poulsard & Pinot Noir
Jord: Chateau Chalon "Clos Bacchus"
Uppväxt: Ståltank. 6 dagars maceration.
Odling: Eko
Volymer: 750ml
Ursprung: Nevy sur Seille
Druvsort: Chardonnay
Volymer: 750ml
Ursprung: Nevy sur Seille
Druvsort: Poulsard
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: