Pierre Beauger

Pierre Beauger är en härlig och udda man, något som även märks i hans viner. Att han jobbar hårt syns tydligt i händernas valkar. Pierre har sina vinmarker precis utanför Montaigut le Blanc, söder om Clermont-Ferrand, centralorten i regionen Auvergne.

Han föddes här i närheten och hade en fader som växte upp på en större familjegård där man odlade all sorts grödor. Fadern startade senare en vitlöksodling. Pierre själv började odla vin 2001, och får fortfarande hjälp av sin pappa i markerna.

Idag arbetar han med 3 hektar. Det mesta ligger på terasser, på 500-600 meter över havet, på vulkanisk jord. Allt är ännu inte odlat med vinrankor, men Pierre jobbar stadigt på det.

Det flesta rankorna här har Pierre planterat själv. Unga stockar av sauvignon blanc & pinot gris och äldre med pinot noir & gamay d´Auvergne. Allt odlas ekologiskt, men utan certifiering. Pierre är dock medlem i den franska organisationen AVN, Association Vin Naturelles, som vill utveckla en certifiering för naturvin.

Allt vin ligger på gamla fat och buteljeras när Pierre tycker att det är klart, oberoende av stilen som vinet utvecklat. Inget tillsätts. Vinerna är några av de egna, udda och triggande uttrycken av sina respektive druvor som vi stött på.

Mängden flaskor är minimal och de säljs slut innan de landar i Sverige.

Viner

Ursprung: Montaigut le Blanc
Druvsort: Pinot Gris
Volymer: 750ml
Ursprung: Montaigut le Blanc
Druvsort: Pinot Noir
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: