Olivier Horiot

Olivier & Marie Horiot

Champagneregionens rykte som en plats där lyxiga viner blandas fram har handlat om att också kunna leverera på det löftet: att kunna producera många miljoner flaskor av en lyxprodukt för en massmarknad.

Traditionellt har både den imagen, och själva produktionssättet för champagne, bidragit till att man ofta blandat bort avtrycket av terroir ur själva vinet. Man har skyggat från de ideal som till exempel Bourgogneregionen alltid hållit högt: en besatthet av varje liten del av varje unik växtplats.

Distriktet Aube ligger närmare Bourgogne än Champagnes centralorter. Klimatet är aningen varmare och geologer har fastställt att jordarna här ofta har fler likheter med Bourgognes blandning av lera och kalk än med den klassiska Champagnejorden längre norrut, som är full av krita. Aube ligger på stråk av Kimmeridge, som är 150 miljoner år gammal - mer än 50 miljoner år äldre än det mesta av jorden i Marne.

Olivier Horiot gör vin här, i Les Ricey, som ligger i den allra sydligaste delen av Champagne. Det har som enda område i Champagne en AOC för rosévin gjort på pinot noir och trakten är kanske mest känd för de djupa och seriösa roséviner som kommer härifrån.
Horiot gör mineraldrivna och matiga roséer som mer liknar Gevrey-Chambertin i färgen - liksom vitt och rött vin, samt självklart champagne - från samma biodynamiskt odlade vingårdar. Allt separeras i olika buteljeringar för att kunna visa varje växtplats på bästa sätt.
Horiots familj sålde druvor till större kooperativ fram till år 2000, då han även bestämde sig för att börja göra eget vin. De första fyra åren koncentrerade han sig på stilla viner och basvinerna för champagnerna som skulle komma.

Han odlar inte bara de vanligaste champagnedruvorna - chardonnay, pinot noir och pinot meunier - utan även regionens mer bortglömda druvor, som pinot blanc, pinot gris, arbanne och petit meslier. Detta blir till flertalet champagner, alla med väldigt lite dosage, som är rika och fylliga i frukten, men alltid har fräschör. De tre röda vinerna samt rosén är alltså på pinot noir, och det vita vinet görs på chardonnay och pinot blanc.

Medan Horiots champagner är extremt karaktärsfulla, så är det, enligt honom själv, de stilla vinerna som låter marken och ursprunget tala allra tydligast.

Viner

Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Pinot Noir & Pinot Blanc
Jord: Lera & Kalksten
Uppväxt: 8 olika terroir i Les Riceys.
2014 som bas med reserve vin lagrats 'Solera'
2 gram dosage
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot Noir
Jord: Röd Lera & kalksten
Uppväxt: Naturlig jäst
4 dagar Semi-maceration carbonique
uppväxt på gamla fat
utan dosage
Press: Vaselin
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot Noir
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Uppväxt på gamla fat
utan dosage
Press: Vaselin
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Chardonnay, Arbanne, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Meunier
Jord: Lera & Kalksten
Press: Vaslin
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Chardonnay, Arbanne, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Meunier
Jord: Lera & Kalksten
Press: Vaselin
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Chardonnay, Arbanne, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Meunier
Jord: Lera & Kalksten
Uppväxt: Ett fat av varje druvsort.
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Valingrain
Druvsort: Pinot Noir
Jord: Lera & Kalksten
Uppväxt: uppväxt på gamla fat
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Pinot Noir
Jord: röd lera & kalk
Uppväxt: uppväxt på gamla fat
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Ponot Noir
Jord: Kalk & lera
Uppväxt: blandning av ett fat av varje Valingrain & Barmont.
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Chardonnay & Pinot Blanc
Jord: Kalk & lera 'Valingrain'
Uppväxt: uppväxt på gamla fat.
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot Noir
Jord: Lera & Kalksten 'Barmont'
Uppväxt: uppväxt på gamla fat.
Press: Vaslin
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot Noir
Jord: Lera & Kalksten 'Barmont'
Uppväxt: uppväxt på gamla fat.
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: