Marie & Olivier Horiot

Olivier & Marie Horiot

Champagneregionens rykte som en plats där lyxiga viner blandas fram har handlat om att också kunna leverera på det löftet: att kunna producera många miljoner flaskor av en lyxprodukt för en massmarknad.

Traditionellt har både den imagen, och själva produktionssättet för champagne, bidragit till att man ofta blandat bort avtrycket av terroir ur själva vinet. Man har skyggat från de ideal som till exempel Bourgogneregionen alltid hållit högt: en besatthet av varje liten del av varje unik växtplats.

Distriktet Aube ligger närmare Bourgogne än Champagnes centralorter. Klimatet är aningen varmare och geologer har fastställt att jordarna här ofta har fler likheter med Bourgognes blandning av lera och kalk än med den klassiska Champagnejorden längre norrut, som är full av krita. Aube ligger på stråk av Kimmeridge, som är 150 miljoner år gammal - mer än 50 miljoner år äldre än det mesta av jorden i Marne.

Olivier Horiot gör vin här, i Les Ricey, som ligger i den allra sydligaste delen av Champagne. Det har som enda område i Champagne en AOC för rosévin gjort på pinot noir och trakten är kanske mest känd för de djupa och seriösa roséviner som kommer härifrån.
Horiot gör mineraldrivna och matiga roséer som mer liknar Gevrey-Chambertin i färgen - liksom vitt och rött vin, samt självklart champagne - från samma biodynamiskt odlade vingårdar. Allt separeras i olika buteljeringar för att kunna visa varje växtplats på bästa sätt.
Horiots familj sålde druvor till större kooperativ fram till år 2000, då han även bestämde sig för att börja göra eget vin. De första fyra åren koncentrerade han sig på stilla viner och basvinerna för champagnerna som skulle komma.

Han odlar inte bara de vanligaste champagnedruvorna - chardonnay, pinot noir och pinot meunier - utan även regionens mer bortglömda druvor, som pinot blanc, pinot gris, arbanne och petit meslier. Detta blir till flertalet champagner, alla med väldigt lite dosage, som är rika och fylliga i frukten, men alltid har fräschör. De tre röda vinerna samt rosén är alltså på pinot noir, och det vita vinet görs på chardonnay och pinot blanc.

Medan Horiots champagner är extremt karaktärsfulla, så är det, enligt honom själv, de stilla vinerna som låter marken och ursprunget tala allra tydligast.

Viner

Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Pinot noir (80%) & pinot blanc (20%)
Jord: Kalkmärgel & kimmeridge-lera
Uppväxt: 6 olika lägen i Les Riceys. Baserat på skörden 2014. Långsam spontanjäsning i använda fat. Cuvée med en femtedel réserve perpetuelle påbörjad 2006. Degorgerad 17-12-13 med 2 g/l dosage (ekologisk MCR)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Röd lera på hård kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: 4 dagars maceration semi-carbonique. Långsam spontanjäsning och lagring i använda fat. Degorgerad 16-06-14 utan dosage (Brut Nature)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Lera på hård kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: Långsam spontan jäsning och lagring i gamla fat. Degorgerad 17-03-07 utan dosage (Brut Nature)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: Le Sol est Roi, Les Riceys
Druvsort: Arbane, petit meslier, chardonnay & fyra pinotsorter (blanc, gris, meunier & noir)
Jord: Grå märgel på hård kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: Version 2015. Spontan jäsning med ett års lagring i gamla fat. Vidare lagring i tre nivåer av foudres enligt solera-metoden. Degorgerat 18-06-18 utan dosage (Brut Nature)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Arbane, meunier, pinot noir, pinot noir, pinot blanc, chardonnay
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Fem olika lägen i Les Riceys. Planteringar från 1960-tal till 1980-tal. Spontan jäsning i använda fat. Ett fat av varje druvsort. Degorgerad 17-03-07 utan dosage (Brut Nature)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Valingrain, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning med sju dagars maceration semi-carbonique. Elva månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk 1000-liter (Bucher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Röd lera & kalk
Uppväxt: Spontan jäsning med sju dagars maceration semi-carbonique. Elva månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk 1000-liter (Bucher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Riceys, En Valingrain & En Barmont
Druvsort: Pinot noir
Jord: Kalk & lera
Uppväxt: Blandning av två fat, ett från varje vinmark. Spontan jäsning med 7 dagars maceration semi-carbonique och 11 månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk (Buecher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Valingrain, Les Riceys
Druvsort: Chardonnay & pinot blanc
Jord: Märgel på kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och lagring i äldre bourgognefat.
Press: Pneumatisk 1000 liter (Bucher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning semi-carbonique med 21 dagars maceration & 18 månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk (Buecher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning semi-carbonique med 21 dagars maceration & 12 månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk 1000-liter (Buecher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: