Michel Guignier

Mellan Fleurie och Chiroubles ligger byn Vauxrenard. För att komma hit tvingas man köra genom ett bergspass. I en vacker dal vid foten av Centralmassivet hittar man Michel Guigniers farm.

Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay över 6,9 hektar i Moulin á Vent, Fleurie och Vauxrenard (som klassificeras som Beaujolais Village). Markerna ligger i regel ganska högt, runt 500 meter över havet.

Michel har arbetat biodynamiskt sedan 2001 och på hans gård är höns, hästar och kaniner en lika självklar del som vinrankorna. Både kor och Michels häst Bistere, som hjälper honom att ploga vingårdarna, vandrar fritt genom vinmarkerna och bidrar till den biologiska mångfalden på sitt sätt.

Idag är Guignier certifierad för både ekologisk och biodynamisk odling. Han ser sig själv mer som en bonde än en vinmakare och planerar i framtiden att plantera mer spannmål, för att baka sitt eget bröd, samt börja jobba med fler djur och utöka sin grönsaksträdgård.

Guignier började jobba aktivt med faderns gård runt 1976. På den tiden sålde man druvorna vidare till ett lokalt kooperativ. När Guignier kom tillbaka från militärtjänstgöring 1978 experimenterade han med att buteljera lite av gårdens vin själv, och sålde det på sidan.

När man sedan gick över till att göra sitt eget vin började Michel också ifrågasätta de kemikalier och tillsatser som användes i stor utsträckning på den här tiden. Förändringen skedde gradvis, men genom att träffa andra odlare som jobbade utan tillsatser, bland andra Christian Ducroux, fick Guignier till slut självförtroende nog att börja jobba först ekologiskt och sedan biodynamiskt. Han slutade med tillsatser i källaren, och till slut, 2006, även med tillsatt svavel, till och med vid buteljering av vinerna.

Trots att Guignier odlar relativt få hektar så gör han ofta en ganska lång rad viner, för att visa upp varje vingårds unika kvaliteter. Han menar att graniten i jorden häromkring uppför sig olika för varje del, ibland mer kompakt och ibland mer porös, vilket ger tydligt annorlunda uttryck i druvorna.

De flesta viner, även hans mer lättsamma primeur-buteljeringar, växer upp på gamla fat. De har genomgående en fantastisk parfym, en saftig lätthet och väldigt läskande tanniner.

Vinerna utvecklas extremt bra med några års lagring.

Viner

Ursprung: Vauxrenard
Druvsort: 55 år gammal Gamay
Jord: Granit, syd-öst exponering
Uppväxt: 24 månader på foudre
Press: manuell vertikalpress
Odling: Biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Le Petite Oseille
Druvsort: Gamay
Jord: Granit
Uppväxt: Uppväxt på gamla fat
Odling: biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Moulin à Vent
Druvsort: Granit
Volymer: 750ml
Ursprung: Moulin à Vent
Druvsort: 50+ år gammal Gamay
Jord: Granit
Odling: biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Moulin à Vent
Druvsort: 50+ år gammal Gamay
Volymer: 1500ml
Ursprung: Moulin à Vent
Druvsort: 50+ år gammal Gamay
Jord: Granit
hl/ha: 25
Press: manuell korgpress
Odling: biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Moulin à Vent
Druvsort: Gamay
Jord: Granit
Press: manuell korgpress
Odling: biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Vauxrenard (Bistére), Vauxrenard (Granite), Fleurie, Moulin à Vent
Druvsort: Gamay
Jord: Granit
Uppväxt: Ett fat från vardera område som blandas
Press: manuell korgpress
Odling: biodynamisk (Demeter)
Volymer: 1500ml

Bilder

Fler Bönder: