Massa Vecchia

MASSA VECCHIA
Gården Massa Vecchia ligger någon kilometer från den vackra medeltida staden Massa Marittima i Maremma, Toscana. Den grundades i mitten av 80-talet av Fabrizio Niccolaini som kom till vinets värld snarare av kallelse än tradtiton. Fabrizio kom från matematikens och kemins värld och hade verkat inom den vetenskapliga världen men fann inspiration på landsbygden och fängslades av de biodynamiska idéerna samt Fukuokas jordbrukssätt. Han ville gå sin egen väg och sökte balans & harmoni mellan växterna, djuren och människorna och fokuserade på ett blandat jordbruk. Det började med vingården Querciola som Fabrizios pappa planterade på tidigt 70-tal med Sangiovese och Trebbianodruvor. Sedan planterades två vingårdar till, Berace 1 och Berace 2. Vid det här laget hade Fabrizio gift sig och fick hjälp och råd av hans fru Patrizia Bartolini.

Gården omfattar idag 6 ha varav 3,6 ha är planterade med vinrankor, 1,5 ha olivträd och resten spannmål.
Druvorna som odlas forutom Sangiovese och Trebbiano är Alicante, Aleatico, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malvasia nera, Vermentino, Malvasia bianca,
Sedan 1993 är Massa Vecchia ekologiskt certifierade och göra det hårda jobbet för hand, ibland med hjälp av några oxar för att plöja mellan rankorna. Man jobbar med naturen, respekterar den samt dess cykler och tar hellre ett steg tillbaka och manipulerar inte de naturliga processerna. Just det långsiktiga low-intervention tänkandet och den enorma respekten för jorden/terroiren har blivit ett starkt signum för Massia Vecchia. Efter att ha jobbat sida vid sida med Fabrizio och Patrizia under många år är det numera (sedan 2009) Patrizias dotter, Francesca Sfrondrini, som är den drivande kraften bakom gården. Tillsammans med hennes man Stefano, och kollegorna Daniel & Ines Wattenhofer, Thomas Frischknecht och Rocco Delli Colli jobbar de med att utveckla Massa Vecchia ytterligare.
Fabrizio har startat ett nytt projekt men har en slags konsulterande roll och bidrar med sin gedigna kunskap.

Viner

Volymer: 750ml
Ursprung: Maremma
Druvsort: Vermentino
Uppväxt: uppväxt på en gammal botti.
Volymer: 1500ml
Ursprung: Vigna Beruzzo 2. Maremma
Druvsort: 70% Merlot, 30% Malvasia Nera
Jord: Sedimentärt
hl/ha: 45
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Vigna Beruzzo 2. Maremma
Druvsort: Malvasia Nera
Jord: Sedimentärt
hl/ha: 45
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Vigna Beruzzo 2. Maremma
Druvsort: Malvasia Nera
Jord: Sedimentärt
Uppväxt: uppväxt på gamla fat.
Volymer: 750ml
Volymer: 750ml
Ursprung: Vigna Beruzzo, Vigna Fornace, Maremma
Druvsort: 80% Sangiovese, 15% Merlot and 5% Cabernet Sauvignon
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Vigna Beruzzo, Vigna Fornace, Maremma
Volymer: 750ml
Ursprung: Vigna Querciola. Maremma
Druvsort: 80% Sangiovese, 20% Alicante
Jord: Kalkhaltig märgel & kalksten
Uppväxt: 2-3 veckors maceration
uppväxt i gamla fat av ek och kastanj
2 år i flaskan
hl/ha: 40
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Vigna Beruzzo 1, Vigna Beruzzo 2. Maremma
Druvsort: 40% Vermentino, 40% Trementino, 20% Malvasia Bianca di Candia
Jord: Sedimentärt
Uppväxt: gamla fat av ek och kastanj
2 veckors maceration
1 år i flaskan
hl/ha: 40
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Vigna Querciola. Maremma
Druvsort: Aleatico
Uppväxt: semi-torkade druvor
fotpressade under vintern efter skörd
uppväxt på gamla fat av ek & kastanj
Volymer: 375ml
Ursprung: Vigna Querciola. Maremma
Druvsort: Aleatico
Uppväxt: semi-torkade druvor
fotpressade under vintern efter skörd
uppväxt på gamla fat av ek & kastanj
Volymer: 375ml
Ursprung: Vigna Querciola
Uppväxt: Klar sprit
Destillerad av Capovilla
Odling: Ekologisk
Volymer: 500ml
Ursprung: Vigna Querciola
Uppväxt: Klar sprit
Destillerad av Capovilla
Odling: Ekologisk
Volymer: 500ml

Bilder

Fler Bönder: