Maison Valette

Mâconnais är namnet på den sydligaste delen av Bourgogne. Landskapet här är sceniskt med dramatiska klipputsprång i väster och kullar av marin kalksten som planar ut mot floden Saône i öster. Klimatet är varmare än i norr med lägre nederbörd och mindre risk för vårfrost. Jämfört med centrala Bourgogne är jordbruket i Mâconnais mer blandat, med flest vinmarker längst söderut. Vinböndernas svårigheter under det tidiga 1900-talet ledde till en dominans av odlarkooperativ i området. På senare tid har det uppstått en renässans för domänviner, en dynamik av yngre odlare och ett allt starkare uppsving för eko/bio-metoder. De mest namnkunniga byarna har antingen sin egen appellation - som Pouilly-Fuissé eller Viré-Clessé - eller ingår i gruppen av Mâcon-Villages, med byns namn som tillägg. Den intensivt kalkrika jordmånen i området ger idealiska möjligheter för chardonnay.

Sedan tre generationer bor familjen Valette i Chaintré, en liten by vid gränsen mellan Mâconnais och Beaujolais. De odlar vin på femton hektar utspridda i fem byar - enbart chardonnay. Farfadern flyttade hit från närbelägna Bresse efter andra världskriget, utan pengar på fickan, och startade sin verksamhet med arrenderade vinmarker (métayage). Domänen skapades 1977, då Gérard Valette var en av de första i området att lämna det lokala kooperativet och börja buteljera sitt eget vin. Efter avslutad vinutbildning anslöt sonen Philippe 1990 och beslöt sig då för att konvertera familjens vinmarker till ekologisk odling, med biodynamiska metoder sedan 1992. De första åren handlade mycket om försök och misstag, eftersom skolan inte lärt ut någonting om såna metoder.

Efterhand lärde sig Philippe hur han skulle bruka jorden och beskära sina rankor för att låta de individuella markerna få uttryck i vinet. Det är ett långsiktigt arbete med att skapa förutsättningar för en så livaktig mikroflora som möjligt, genom en kombination av plöjning och täckgrödor - allt beroende av sluttning, väderstreck, jordmån och säsong. Någon formell biocertifiering har Philippe aldrig brytt sig om, eftersom han menar att ”det är de konventionella producenterna som borde vara transparenta med vad de gör” och att han ”inte vill betala för att arbeta fritt från kemi”. Idag driver han Maison Valette i samarbete med med hustrun Cécile Marot och yngre brodern Baptiste. Den nyliga förändringen av status från ”Domaine” till ”Maison” är endast en lösning kring familjens delade ägande av markerna och betyder inte att man har för avsikt att köpa in frukt från andra odlare.

Philippe berättar: ”Vi har gamla stockar med naturligt låg avkastning, vi använder inga herbicider, vi tillsätter ingen kommersiell jäst, och vi plockar sent, så att vi aldrig någonsin behövt addera socker eller syra, och bara minsta möjliga dos so2.” Sett till hela domänen är rankornas snittålder 45 år, men flera planteringar har uppnått 65-75 år. Låga skördeuttag ger fullmogna druvor. Ändå menar Philippe att ”det är inte nödvändigtvis de åren när frukten ser allra finast ut som behöver bli de största årgångarna. Ibland ger de skördar som varit mest besvärliga att få ihop fantastiska resultat när man smakar på vinet tio år senare. Det är genom samlad erfarenhet man bättre förstår vinrankan, genom överförd kunskap från generation till generation, under förutsättning att nuvarande generation inte kullkastar de föregåendes arbete.”

Nyckelorden i källaren är tid och tålamod. Vinifieringarna sker varsamt, med ett minimum av ingrepp. Som Philippe säger: ”för att arbeta utan svavel krävs att man förlitar sig på kvaliteten i frukten och musten.” Hela druvklasar pressas försiktigt i en pneumatisk press, varefter musten med hjälp av gravitation rinner ner i en tank där den långsamt får sedimentera. Efter omdragning till fat inleds jäsningen spontant utan några som helst tillsatser. Vinerna får sedan en ovanligt lång mognadslagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Valettes källare är sval, och den utdragna kontakten med fällningen ger kraft och stabilitet att klara många års fortsatt liv på flaska. Inga viner klarnas eller filtreras heller. En minimal dos svavel (vanligen runt 20 mg/l) tillsätts först vid blandningen innan buteljering.

Oavsett hög kvalitet händer det att vinerna inte ryms inom den lokala appellationsmyndighetens småskurna ramar. I de fallen buteljerar man helt enkelt som ’Vin de France’, med namn som ger en vink om vad som döljer sig i flaskan. Det gedigna anseende som Valette har byggt upp tack vare sin personliga och karaktärsfulla stil säger hur som helst det mesta.

Mâcon-Villages
Chardonnay. Från 2,7 hektar i byarna La Salle, 15 km norr om Macon, och hembyn Chaintré, med jordmån av kalkrik lera. Yngre stockar, med 15-20 års ålder. Spontan jäsning och två års lagring på jästfällningen i ståltank.

Mâcon-Chaintré Vieilles Vignes
Chardonnay. Från 4 hektar runt själva gården i Chaintré, med jordmån av kalkrik lera och silt.
65-åriga stockar. Vinet har jäst spontant och mognat på jästfällningen tolv månader i äldre fat (minst 3-5 år gamla) sedan ytterligare ett år i tank.

Et Pourtant… / Viré-Clessé
Chardonnay från 1,5 hektar i byn Viré. Jordmån av kalksten och lera. 67-åriga stockar.
Vinet har jäst spontant och mognat på jästfällningen tolv månader i äldre fat, sedan ytterligare arton månader i tank. Vin de France i årgång 2015.

Mes DemoiZelles / Pouilly-Vinzelles Vieilles Vignes
Chardonnay från en vinmark i byn Vinzelles med jordmån av kalkrik lera. 75-åriga stockar. Vinet har jäst spontant och mognat på jästfällningen 24 månader i äldre fat, sedan ytterligare arton månader i tank. Ingen tillsats av sulfiter. Vin de France i årgång 2014.

Pouilly-Fuissé ’Tradition’
Chardonnay från en vinmark i byn Fuissé med jordmån av kalkrik lera. Vinet har jäst spontant och mognat på jästfällningen 24 månader i äldre fat, sedan ytterligare ett år i tank.

’Clos Reyssié’ Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes Réserve Particulière
En långlagrad cuvée i oxidativ stil från Baptiste, Philippes bror. Chardonnay från gammal vingård i byn Fuissé med jordmån av kalkrik lera. Stockarnas ålder är cirka 70 år. Vinet har jäst spontant och mognat på jästfällningen under fyra i äldre fat, och resten av tiden i tank. Senaste årgång är 2008.

’Le Clos de Monsieur Noly’ Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes Cuvée de Réserve
En extralagrad cuvée i kraftfull oxidativ stil från Baptiste. Chardonnay från gammal vingård i byn Fuissé med jordmån av kalkrik lera. 75-åriga stockar. Vinet har jäst spontant och mognat på sin jästfällning under tio års tid (!) i äldre fat, sedan ytterligare arton månader i tank. Senaste årgång är 2006.

Viner

Ursprung: La Salle & Chaintré
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalk & lera med mer sand i Chaintré
Uppväxt: Ståltank & gamla fat
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Chaintré
Druvsort: 65 år gammal Chardonnay
Jord: kalk, lera & silex
Uppväxt: Uppväxt på gamla fat
Volymer: 750ml
Ursprung: Viré
Druvsort: 60+ år gammal Chardonnay
Jord: Kalkhaltiga lerjordar
Volymer: 1500ml
Ursprung: Viré
Druvsort: 60+ år gammal Chardonnay
Volymer: 1500ml
Ursprung: Viré
Druvsort: 60+ år gammal Chardonnay
Jord: Kalkhaltiga lerjordar
Uppväxt: 12 månader på fat & 12 månader på tank.
Volymer: 750ml
Ursprung: Pouilly-Fuissé
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalkhaltiga lerjordar
Uppväxt: 24 månader på fat & 12 månader på tank
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Pouilly-Vinzelles
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalkhaltiga lerjordar
Uppväxt: 24 månader på fat & 12 månader på tank
Volymer: 1500ml
Ursprung: Pouilly-Vinzelles
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalkhaltiga lerjordar
Uppväxt: 24 månader på fat & 12 månader på tank
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Pouilly-Fuissé
Druvsort: Chardonnay
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: