Maison en Belles Lies

Pierre Fenals föddes i Dijon och utbildade sig inom molekylärbiologi, men hamnade till slut på affärssidan av modebranschen i Paris.

I Paris växte ett stort intresse för vin och odling fram, bland annat genom att Fenals fann en bok av Rudolf Steiner, biodynamikens fader, längst upp i en hög på en av stadens traditionella loppmarknader.

Fenals har berättat för vinjournalisten Alice Feiring hur han som vetenskapsman kände sig manad att förstå Steiners teorier. Under de kommande åren studerade han biodynamik och använde kunskaperna bland annat när han födde upp kor tillsammans med sin svärfar.

2002, vid 52 års ålder, sade Fenals upp sig från sitt jobb i modeindustrin, sålde sin och hustruns lägenhet i Paris och flyttade till Bourgogne för att lära sig göra vin.

Han gick en vinmakarutbildning och jobbade hos en rad bönder vars ideal han delade: Domaine Trapet i Bourgogne, Marcel Lapierre i Beaujolais och till slut hos Emmanuel Giboulot strax utanför Beaune.

2008 köpte Fenals en lagerbyggnad med tillhörande källare i Saint Aubin, runt hörnet från legenden Dominique Derain. Han köpte också 2.5 hektar i Maranges och Haute Côtes de Beaune och startade med detta egendomen Maison En Belles Lies.

Idag äger Fenals 2.5 hektar och köper druvor från ytterligare knappt 4. Han önskar så småningom att öka sin egendom med ett par hektar.

Fenals jobbar just nu nästan helt själv i sina egna vingårdar, och de han köper frukt från tas om hand helt enligt Fenals specifikationer. All frukt har ekologisk certifiering via ECOCERT.

Fenals gör elva viner. För de fem vita är det Aligoté, Bourgogne, Monthelie, Santenay, Corton Charlemagne, och för de sex röda: L’Etrange (en vingård med Gamay, Pinot Noir och Beurot blandat, buteljeras som Vin de France), Hautes Côtes de Beaune, Aloxe-Corton ”Les Caillettes”, Corton ”Les Perrières”, Maranges, Maranges Premier Cru les Clos Roussots.

Skörden sker oftast i slutet av september eller början av oktober för de ädlare lägena, medan Aligoté och Hautes Côtes de Beaune skördas i slutet av oktober eller början av november, beroende på årgången.

Alla vinmarker odlas enligt biodynamisk principer, med hjälp av egen kompost och egenodlade örtteer. Fenals pinot noir skördas i takt med månens uppgång och lakas ur under en måncykel, i hela klasar med stjälkar, innan de pressas när månen går ned, på den dag då cykeln är över. Vinerna ligger sedan på gamla fat och får inga tillsatser förutom en minimal dos svavel vid buteljering. De vita vinerna på aligoté och chardonnay ligger på ståltank och gamla fat.

Foto: Alexis Schwart

Viner

Ursprung: Saint-Aubin
Druvsort: Aligoté
Uppväxt: Uppväxt på tank
Tillsatt SO²: 10mg
Volymer: 750ml
Druvsort: Chardonnay
Tillsatt SO²: 10mg
Volymer: 750ml
Ursprung: Corton Charlemagne
Druvsort: Chardonnay
Tillsatt SO²: 10mg
Volymer: 750ml
Ursprung: Maranges
Druvsort: Pinot Noir
Tillsatt SO²: 10mg
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Clos Roussots, Maranges
Druvsort: Pinot Noir
Uppväxt: uppväxt på gamla fat
Tillsatt SO²: 10mg
Volymer: 750ml
Ursprung: Bourgogne
Druvsort: Pinot noir & Gamay
Tillsatt SO²: 10mg
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: