Maison en Belles Lies

Pierre Fenals föddes i Dijon och utbildade sig inom molekylärbiologi, men hamnade till slut på affärssidan av modebranschen i Paris. Efterhand blev han hängivet intresserad av vin och vinodling. Slumpen ville att han skulle hitta en bok av Rudolf Steiner, biodynamikens fader, överst i en bokhög på en av stadens traditionella loppmarknader.

Fenals har berättat för vinjournalisten Alice Feiring hur han som vetenskapsman kände sig utmanad att förstå Steiners teorier. Under åren därpå studerade han biodynamik och använde kunskaperna bland annat när han födde upp kor tillsammans med sin svärfar. Vid 52 års ålder - 2002 - sade Fenals upp sig från sitt jobb i modeindustrin, sålde sin och hustruns lägenhet i centrala Paris, och flyttade till Bourgogne för att lära sig göra vin.

I Beaune genomgick han en vinmakarutbildning och praktiserade hos en rad bönder vars ideal han delade: Jean-Louis Trapet i Gevrey-Chambertin, Marcel Lapierre i Villié-Morgon, och till slut hos Emmanuel Giboulot strax utanför Beaune.

2008 förvärvade Pierre Fenals en lagerbyggnad med tillhörande källare i Saint-Aubin, precis runt hörnet från veteranen/legenden Dominique Derain. Samtidigt köpte han 2,8 hektar prima mark i Maranges och Hautes-Côtes de Beaune, och med de här markerna startade han egendomen Maison En Belles Lies.

Idag odlar Fenals sina nästan tre hektar och köper dessutom druvor från ytterligare knappt fyra. Han ser fram emot att så småningom att öka på sin egendom med ett par hektar till. Fortfarande arbetar Fenals nästan helt själv i sina egna vingårdar, och de lägen han köper frukt från tas om hand helt enligt hans önskemål. All mark är ekologiskt certifierad via Ecocert.

Fenals gör elva viner allt som allt. De fem vita är Bourgogne Aligoté, Bourgogne Blanc, Monthélie, Santenay, och Corton-Charlemagne. De sex röda: L’Étrange (en vingård med gamay, pinot noir och pinot beurot samplanterade - buteljeras som Vin de France), Hautes-Côtes de Beaune, Aloxe-Corton 'Les Caillettes', Corton 'Les Perrières', Maranges och Maranges 1er Cru 'Les Clos Roussots'.

Skörden genomförs oftast i slutet av september, eller framåt början av oktober för de ädlare lägena, medan Bourgogne Aligoté och Hautes-Côtes de Beaune skördas i slutet av oktober eller början av november, beroende på årgången.

Alla vinmarker odlas enligt biodynamiska principer, med hjälp av egen kompost och egenodlade örtteer. Fenals pinot noir skördas i takt med månens uppgång och lakas ur under en måncykel, i hela klasar med stjälkar, innan de pressas när månen går ned, på den dag då cykeln är över. Vinerna ligger sedan på gamla fat och får inga tillsatser förutom ibland en minimal dos svavel vid buteljering. De vita vinerna av aligoté och chardonnay får jäsa i ståltank och gamla fat.

Gårdens namn då? Jo, det betyder ungefär 'huset med den fina jästfällningen' och kommer sig av att forna tiders munkar i Bourgogne traditionellt brukade gnugga faten invändigt med förra årets fällning. Så finns det också något väldigt klassiskt med vinerna från Maison en Belles Lies.

Foto: Alexis Schwartz

Viner

Ursprung: Saint-Aubin
Druvsort: Aligoté
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i tank.
Tillsatt SO²: 10mg tillsatt innan buteljering
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint-Aubin 'Les Combes' samt Santenay och Monthélie
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i använda bourgognefat.
Tillsatt SO²: 10mg tillsatt innan buteljering
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Corton-Charlemagne
Druvsort: Chardonnay
Jord: Oolitisk kalksten och märgel
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i använda bourgognefat.
Tillsatt SO²: 10mg tillsatt innan buteljering
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Maranges
Druvsort: Pinot noir
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med hela klasar och stjälkar, utan några tillsatser. Femton månaders lagring i äldre bourgognefat.
Tillsatt SO²: 10mg tillsatt innan buteljering
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Clos Roussots, Maranges
Druvsort: Pinot noir
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med hela klasar och stjälkar, utan några tillsatser. Femton månaders lagring i använda bourgognefat.
Tillsatt SO²: 10mg tillsatt innan buteljering
Volymer: 750ml
Ursprung: Bourgogne, Vin de France
Druvsort: Gamay, pinot noir och pinot beurot (samplantering)
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med hela klasar och stjälkar. Lagring i använda fat.
Tillsatt SO²: 10mg tillsatt innan buteljering
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: