Mai & Kenji Hodgson

Kenji, med rötterna i British Columbia i Kanada hade egentligen tänkt att bli ingenjör. Men, en god vän ledde in honom på vin och vinjournalistik och Kenji bestämde sig, som tur var, för att satsa på det istället. För att bli en bra skribent insåg Kenji att han behövde lära sig mer om vinodling och vad som händer i källaren så tillfälligheter och hans mammas japanska ursprung förde honom till en praktikplats på Coco Farm & Winery i Tochigi. Väl där träffade han folk som var intresserade av mer naturligt producerade viner samt smakade många sådana av producenter som Mark Angeli och Olivier Cousin. Kenji blev ytterst intresserad av hur dessa viner kunde smaka så mycket och så annorlunda och bestämde sig för att utforska vinmakning istället för att skriva. Han återvände till Kanada och fick jobb på ett vineri i Okanagan men blev inte särskilt långvarig där. Istället åkte han till Frankrike tillsammans med Mai, en japanska som han träffat i Vancouver, för att få svar på varför vissa franska viner var så goda.
De hängde runt hos bland annat Claude Courtois & Mark Angeli i Loire men insåg att de behövde göra det själva för att förstå till fullo.
Så, 2010 köpte de sin första lilla plätt vinmark på 1ha nära Faye d'Anjou och har idag 4ha vinmark planterat med chenin blanc, cabernet franc & grolleau noir. Jordmånen är framförallt schist och lera.
Kort och gott, kan man säga att de fokuserar på hårt arbete i vingården för att få så friska druvor som möjligt, och sedan hålla fingrarna bort i vineriet. Låta naturen vara vinmakare som de uttrycker det själva.

Viner

Ursprung: Faye d´Anjou
Druvsort: Chenin Blanc (40-100 år gamla vinrankor)
Jord: Schist
Uppväxt: Uppväxt på fat. Buteljerad juli 2015.
Volymer: 750ml
Ursprung: Faye d´Anjou (Mont Benault)
Druvsort: Chenin Blanc
Jord: Schist
Uppväxt: uppväxt på gamla fat
Volymer: 750ml
Ursprung: Faye d´Anjou
Druvsort: Cabernet Franc
Jord: Lera & flodavlagringar
Uppväxt: del i maceration carbonique , 5 veckor. Del i maceration med hela klasar.
Volymer: 750ml
Ursprung: Faye d´Anjou
Druvsort: Cabernet Franc
Jord: Lera & flodavlagringar
Uppväxt: maceration med hela klasar i tre veckor.
1/3 uppväxt på fat resten på tank.
Volymer: 750ml
Ursprung: Anjou
Druvsort: Cabernet Franc
Jord: Schist
Uppväxt: uppväxt på gamla fat
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: