Les Vignes de Bry

Claude Buchot är ingen rookie - redan 1974 beslutade han sig för att plantera vinrankor i familjens mark i södra Jura.

Sedan starten är marken helt fri från kemikalier, och familjen var några av de första att jobba ekologiskt i Jura. Idag består egendomen av närmare sex hektar och utgör samtidigt betesmark för familjens kor. Jordmånen består av lera och kalk, med inslag av grå och gul lera.

Buchot lämnade ett tag bondgården och livet där för att leva i Paris och jobba med litteratur, men kom sedan tillbaka och bestämde sig då för att fokusera på vinodlandet. Idag finns det inga kor - istället tar Claude hjälp av en häst när det är dags att plöja vingårdarna.

I huvudsak görs vinerna “sous voile”, det vill säga att faten inte toppas upp och att vinerna utvecklas under en slöja av jäst (flor). Men det görs även viner i stilen ”ouillé” (alltså upptoppade, utan påverkan av syre), röda viner av poulsard och pinot samt Vin de Paille och Macvin. Claude har gått från att vara en av de ekologiska pionjärerna i Jura till att på senare år intressera sig mer för att framställa vin helt utan tillsatser.

Buchot närmar sig pensionsålder men gör idag de mest intressanta vinerna under sin hela karriär.

Viner

Ursprung: Maynal, Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Maynal, Côtes du Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: Spontan jäsning. Lagring 'sous voile' i gamla fat. Lätt filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaufort, Côtes du Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: Spontan jäsning. Kort lagring "Ouillé" i gamla fat. Lätt filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaufort, Côtes du Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay & savagnin
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: Spontan jäsning. Tre års oxidativ lagring 'sous voile'. Lätt filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Maynal, Côtes du Jura.
Druvsort: Chardonnay & savagnin
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: uppväxt på gamla fat
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Maynal, Côtes du Jura Sud Revermont
Druvsort: Savagnin
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: Spontan jäsning. Sex års lagring 'sous voile' i gamla fat. Lätt filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 620ml

Fler Bönder: