Les Capriades

Pascal Potaire har ett litet garage insprängt berget i Faverolles sur Cher, nära Tours i Loiredalen. Inuti finns några gamla fat, glasfibertankar och en gammal vinpress; med andra ord just precis det som behövs för ett litet vineri. Och Pascal Potaire gillar att hålla det enkelt. Han startade Les Capriades helt på egen hand 2005 men har innan det bland annat jobbat med Nicolas Renard, Les Bois Lucas samt hjälpt Noëlla Morantin. I ett relativt tidigt skede kom Pascals vän Moses Galouche in i bilden så det är numera de bådas lilla projekt. Ett projekt som går ut på att i synnerhet producera otroligt eleganta, flaskjästa och lätt kolsyrade viner som vanligen går under beteckningen pétillant naturel eller kort och gott ”Pet`Nat”
Sedan starten har odlingen skötts enligt ekologiska principer och för närvarande har man 2,3 ha samt att de jobbar nära med ett antal bönder som de köper friska och fina druvor av.
Trots att de inte har så mycket mark odlar man ändå en hel radda med olika druvor; gamay, cabernet franc, menu pineau, côt, grolleau, pineau d’aunis, chenin blanc, sauvignon.
Druvmusten jäser på gamla fat alternativt glasfibertankar och buteljeras för vidare jäsning på flaska när Pascal anser densitet vara rätt, hur mycket socker det är kvar vid buteljering beror på hur torrt han önskar slutresultatet. Vinet vilar sedan uppochner och jäser vidare tills det mesta av det återstående sockret har omvandlats till CO2 och alkohol. När Pascal och Moses anser att det är klart är det klart, men deras viktigaste ledord är tid och tålamod så inget sker förhastat. Flaskorna degorgeras för hand, toppas upp och är redo att avnjutas i tid och otid.
Totala produktionen ligger på ca 30 000 flaskor per år.

Viner

Ursprung: Loir et Cher
Druvsort: Chenin Blanc med 5% Sauvignon blanc.
Jord: Silex & lera
Uppväxt: Méthode Ancestrale
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml
Ursprung: Loir et Cher
Druvsort: Chardonnay, Chenin Blanc & Menu Pineau
Jord: Silex & lera
Uppväxt: Méthode Ancestrale
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml
Ursprung: 40 år gamla stockar i Cher, Touraine
Druvsort: 50% Gamay, 25% Côt, 25% Grolleau
Jord: lera med Silex & kalk i underjorden.
Uppväxt: Méthode Ancestrale
hl/ha: 30
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cher, Touraine
Jord: lera med Silex & kalk i underjorden.
Uppväxt: Méthode Ancestrale
hl/ha: 40
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml
Ursprung: Faverolles sur Indre, Touraine
Druvsort: Pinot Noir & Pineau d´Aunis
Jord: lera med Silex & kalk i underjorden.
Uppväxt: Méthode Ancestrale
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: