Le Coste

Le Coste di Gradoli startades 2005 av Gian Marco Antonuzi och fransyskan Clémentine Bouveron. Gian Marco är från Rom och jobbade som advokat men trivdes inte helt med det så karriären blev kort (under ett år!). Istället flydde Gian Marco till Paris och började en ny mer passionerad bana inom mat- och vinjournalistik.
Det var på många sätt toppen för Gian Marco men innerst inne har han alltid varit typen som hellre skapar än skriver om det så han drog till Alsace för att lära sig mer om vin & dess tillverkning hos Bruno Schueller.
Clémentine som ursprungligen är från Lyon studerade vitikultur & oenologi i Alsace och det var där de träffades 2001. Från första stund var Clémentine väldigt okomfortabel med det som hon fick lära sig i skolan; det kändes alltför modernt och fokuserat på kemikalier. Hon ville något annat.
Gian Marco jobbade även hos Léon Barral, Dard & Ribo, Jean-Paul Thévenet & slutligen hos Phillipe Pacalet i Bourgogne innan han återvände till Alsace och sökte upp Clémentine. Han hade kommit över övergiven egendom på 3ha i Gradoli i Lazio, ca 40 km ifrån Medelhavet och med en slående vacker utsikt över Lago di Bolsena. Gian Marco ville att Clémentine skulle hjälpa honom att plantera unga stockar i Gradoli, hon hade aldrig gjort det förut men sa ja. De båda förälskade sig i området, vinmarkerna, arbetet och såklart även i varandra.
Vinmarkerna består idag av av 14ha fördelat på 22 parceller ungefär 600 m över havet, 10 parceller är med unga stockar planterade 2005 & 2009 (totalt 10ha) och de resterande är gamla stockar med en ålder på 40-60 år (4ha) som man i huvudsakligen inte äger själva utan arrenderar.
Markerna odlas enligt ekologiska principer med biodynamiska inslag. Markerna plöjs inte utan gräs och annat får växa fritt. I princip lämnar de vinrankorna om de inte visar att de behöver något. De producerar sin egen kompost på egendomen som är helt utan animaliska inslag.
Jorden är framförallt vulkanisk men det är ett virrvarr av olika sorter och typer samt även med andra inslag. Lago di Bolsena påverkar kanske mest av allt, beroende på parcellernas läge och höjd i förhållande till sjön kan temperaturerna skilja enormt.
Man odlar ett flertal druvor däribland Greghetto, Aleatico, Ciliegio, Canaiolo, Colorino och Vaiano för rött. Och Procanico, Moscato, Malvasia, Ansonico, Verdello, Greco, Roscetto, Vermentino, Petino and Romanesco för vitt.
Allt vinifieras och lagras separat i en 400-årig källare inne i byn, där det bland annat finns glasfibertankar och fat av ek, valnöt & körsbär.
Vinerna har föga överraskande en liten fransk prägel och är ofta klunkvänliga utan att på något sätt vara enkla.
Gian Marco & Clémentine lever sin terroir, och ser aldrig jobbet som färdigt utan det finns alltid något nytt att lära och att upptäcka.

Viner

Ursprung: Gardoli, Lazio
Druvsort: 50% Procanico med Malvasia & Moscato
Uppväxt: 5-6 dagar maceration
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli, Lazio
Druvsort: Procanico & Malvasia plus lite Roscetto, Verdello, Petino Romaneso
Uppväxt: 3 veckors maceration
gamla fat av olika storlekar.
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Procanico & Malvasia
Uppväxt: 1 vecka maceration
uppväxt 24 månader på gamla kastanjefat.
Volymer: 750ml
Ursprung: lieu dit Le Coste, Gradoli
Druvsort: 8 år gammal Procanico & Malvasia plus liten del lokala sorter
Uppväxt: direkt press
uppväxt på 500 liters ekfat
hl/ha: 600 gram/planta
Volymer: 750ml
Ursprung: lieu dit Le Coste, Gradoli
Druvsort: 9 år gammal Procanico & Malvasia plus liten del lokala sorter
Uppväxt: direkt press
uppväxt på 500 liters ekfat
Volymer: 750ml
Ursprung: lieu dit Le Coste, Gradoli
Druvsort: 10 år gammal Procanico & Malvasia plus liten del lokala sorter
Uppväxt: direkt press
uppväxt på 500 liters ekfat
Volymer: 750ml
Volymer: 750ml
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: 50 år gammal Aleatico
Uppväxt: infusion
uppväxt på kastanjefat
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli, Lazio
Druvsort: Aleatico
Uppväxt: tre veckors kolsyrejäsning
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Gradoli, Lazio
Druvsort: Aleatico
Uppväxt: tre veckors kolsyrejäsning
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli, Lazio
Druvsort: 40 år gammal Greghetto Rosso plus lite Ciliegiolo, Colorino & Vaiano.
Uppväxt: avstjälkat
uppväxt på 500 liters ekfat
Volymer: 750ml
Volymer: 750ml
Volymer: 750ml
Druvsort: 40 år gammal Greghetto Rosso
Uppväxt: avstjälkat
uppväxt på 500 liters ekfat
Volymer: 750ml
Druvsort: 8 år gammal Greghetto Rosso + lite andra lokala sorter
Uppväxt: delvis avstjälkat
jäst och uppväxt på 500 liters fat
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: 8 år gammal Greghetto Rosso + lite andra lokala sorter
Uppväxt: delvis avstjälkat
jäst och uppväxt på 500 liters fat
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: 8 år gammal Greghetto Rosso + lite andra lokala sorter
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: 8 år gammal Greghetto Rosso + lite andra lokala sorter
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Aleatico
Jord: Vulkanisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Aleatico
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: