La Roche Buissière

Egendomen La Roche Buissiére ligger i den lilla byn Faucon i södra Côtes-du-Rhône, inklämd mellan Provence och Alpernas fot.

La Roche Buissiére har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt sjuttiotal. Idag är Antoine och hans fru Laurence de drivande krafterna bakom arbetet och utvecklingen av konceptet. Familjen har relativt lång historia i området. Antoines farfar var biodlare här.

Pierre Joly, Antoines pappa, levde i Paris under det stökiga sextiotalet, och efter upproren 1968 längtade han efter ett stillsammare liv. Så han återvände till sina rötter och planterade några vinrankor, frukt- och olivträd, samt behöll bikuporna och fortsatte med honungsproduktionen.

Pierre Joly var tidigt ute med ekologisk odling, en av pionjärerna i Rhône. Han började odla med dessa metoder i mitten av sjuttiotalet och blev certifierad redan 1980, men på den tiden såldes merparten av druvorna till kooperativet.

Antoine och Laurence gjorde sin första skörd 1999 och har sedan dess arbetat med att ställa om från att sälja druvor till att göra vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla druvor på domänen. Man har idag hela sjutton hektar i Vin de Pays des Coteaux des Baronnies och i Côtes-du-Rhône. Man odlar som sig bör i huvudsak grenache och syrah, men även en liten del cinsault, mourvèdre och merlot.

Vingårdsarbetet är gediget och tidskrävande, men arbetet man lägger ned gör att Antoine och Laurence kan skörda lite tidigare, för att få mer fräschör och den läskande och fruktiga stil som de eftersträvar i sina viner. Många av vingårdarna ligger runt 500 meter över havet, vilket också gör sitt till för att ge elegans och drickbarhet snarare än alkohol och koncentration till vinerna.

Jordmånen utgörs framförallt av kalkhaltig lerjord med inslag av silt, märgel och sand. Skördeuttagen ligger på 25-35 hl/ha och den årliga produktionen på runt 60 000 flaskor.

Paret Joly har egentligen inget förutbestämt recept för hur de skapar vin, men noggrannhet och hårt arbete är ledorden. Sedan får naturen ha sin gång. Det är själva äventyret som paret brinner för och uppskattar: att olika årgångar, växtplatser och druvor skiljer sig i uttryck från år till år. Tillsätter man något så är det ett uns svavel vid flaskning, för vissa viner och år.

Sedan några år tillbaka driver Antoine och Laurence även sin egen vinbar som har öppet under sommarmånaderna. En bättre terass där många semestrande vinbönder träffas för att dricka ikapp.

Viner

Ursprung: Vaucluse
Druvsort: 20-25 år gammal Grenache (70%), Syrah
Jord: Kalkhaltiga lerjordar & kalksten
Uppväxt: Avstjälkade druvor.
Uppväxt på stora cementtankar.
hl/ha: 30
Tillsatt SO²: 10 mg vid flaskning
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Vaucluse
Druvsort: 70% Syrah, 30% Grenache
Jord: Kalkhaltiga lerjordar
Uppväxt: Avstjälkade druvor.
Uppväxt på stora cementtankar.
hl/ha: 30
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Druvsort: 70% Grenache 30% Syrah
Volymer: 750ml
Ursprung: Vaucluse
Druvsort: Grenache
Jord: Kalkhaltiga lerjordar
Uppväxt: Avstjälkade druvor
Uppväxt på stora cementtankar
hl/ha: 30
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Vaucluse
Druvsort: Grenache & Syrah
Jord: Kalkhaltiga lerjordar
Uppväxt: Avstjälkade druvor
5-6 dagars maceration
Uppväxt på stora cementtankar
hl/ha: 40
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: