La Grapperie

La Grapperie startades av Renaud Guettier 2004 utan att han hade någon större erfarenhet som vinodlare/vinmakare. Den relativt unge Renaud utbildade sig till agronom i Dijon och det var där vinintresset startade på allvar och i synnerhet för viner odlade och tillverkade enligt naturliga premisser. Att Renaud, som själv är från Vendôme ett stycke väster om Orléans, valde Coteaux du Loir som plats att odla vin på var på grund av att hans frus familj ägde en gård i Bueil-en-Touraine som de fick överta. På villkoret att de även tog sig an 86ha med spannmål och boskap. Dock fanns det inga vinmarker med i dealen så en hektar köptes till att början med samtidigt som han hyrde in sig på 4ha vinmark från fyra bönder utspritt över sjutton parceller i fyra kommuner; Bueil-en-Touraine, Dissay, Saint-Pierre and Epigné.
Arbetet med spannmål håller familjen flyttade ekonomiskt och ger Renaud möjligt att ge vinerna lång tid i källaren.

För att skaffa lite erfarenhet så hjälpte Renaud till hos Domaine de Bellivière i närliggande Jasnières.

Idag har Renaud lyckats knåpa ihop närmare 6ha, fortsatt spritt över massa olika lägen och med en snittålder på vinrankorna som är över 70 år, varav de äldsta är 100+. Renaud är fast övertygad om potentialen i gamla vinstockar och vad druvorna från dessa kan ge i vinet. Skördeuttagen är låga och ligger som oftast på 20-25hl/ha.

Vinmarkerna utgörs mestadels av pineau d’Aunis och chenin blanc samt några små skvättar côt, gamay och grolleau.

Renaud är ekologiskt certifierad och sköter det mesta själv och för hand. Han var förste odlare i Coteaux du Loir att plöja sina vinmarker med häst!

I vinkällaren tillsätter Renaud ingenting och tror på att kombinationen av mogna och friska druvor samt en lång élevage på gamla fat (18-60 månader) ger stabila viner med mycket karaktär. I Renaud Guettiers fall är det med betoning på mycket karaktär, han banar ny mark för för vilket uttryck och smakspektrum pineau d’aunis och chenin blanc kan uttrycka.

Viner

Ursprung: Coteaux du Loir
Druvsort: Chenin Blanc
Jord: Lera & flinta
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Coteaux du Loir
Druvsort: Chenin Blanc
Jord: Lera & flinta
Uppväxt: Uppväxt på gamla fat i 24 månader.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Coteaux du Loir
Druvsort: Chenin Blanc
Jord: Lera & flinta
hl/ha: 25
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Coteaux du Loir
Druvsort: Pineau d´Aunis
Jord: Lera & flinta
Uppväxt: 12 månader på gamla fat.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Coteaux du Loir
Druvsort: Pineau d´Aunis
Jord: Lera & flinta
Uppväxt: 36 månader på gamla fat.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: