Jérôme Saurigny

Jerôme Saurigny startade Domaine Saurigny i Coteaux-du-Layon i Anjou 2005 efter att ha spenderat ett antal år i Bordeaux där Jerôme studerade vin och sedan jobbade som maitre de chai. Tanken var från början att hitta en gård i Dordogne men Jerôme tyckte inte att vinerna från området gav honom något och ända sedan utbildningen var han skeptisk till alla tillsatser och hokuspokus i vinbranschen; att det inte lärdes ut några alternativ. Som tur var lockade Jerômes bror honom till Anjou och till vinerna från Griottes, vilket blev en knuff i helt rätt riktning! Med hjälp av familj och vänner kunde drömmen förverkligas om att ha sin egen gård i Saint-Aubin-de-Luigné, sydväst om Angers. Samt att göra vin i en anda som överensstämde med persona och stil. Gården som Jerôme övertog omfattade hela 12 ha men man minskade ner detta till 6,5 ha, och behöll de bästa vinrankorna och vingårdslägena planterade med Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc, Grolleau, Gamay och Sauvignon. Man är typ granne med Griottes vilket har varit till stor hjälp för Jerôme, han har kunnat låna verktyg och annan utrustning samt få råd och tips.
Sedan starten har man odlat ekologiskt och är sedan 2010 certifierade av Ecosert & Vins S.A.I.N.S. Tack vare Pat och Sébastien har Jerôme i princip inte använt något svavel överhuvudtaget, enbart en liten skvätt vid flaskning under de två första åren men sedan dess ingenting. Och han upplever tydligt att det är bättre och stabilare när han inte tillsätter något.
Vinerna växer som regel upp på epoxytank eller gamla fat; men Jerôme jobbar mer och mer med epoxy och tycker att det är bäst för att bevara vad druvorna och terroiren ger.
Jerôme lägger mycket energi och uppmärksamhet på druvorna, både innan och efter skörd; allt skördas så klart för hand och de blå druvorna avstjälkas inte eftersom det avstjälkning och maskinskörd skadar druvorna och påskyndar oxidation.
Hela klasar och lång maceration. Det är så Jerômes gillar att göra det. Naturen styr och det är klart när det är klart. Jerôme är trots allt gammal skejtare, så den fria och spjuveraktiga energin finns ständigt där, och återspeglas i vinerna.

Viner

Ursprung: Saint Aubin de Luigné
Druvsort: Sauvignon Blanc
Jord: schist & lera
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint Aubin de Luigné
Druvsort: Gamay & Grolleau
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint Aubin de Luigné
Druvsort: Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc
Jord: schist & lera
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint Aubin de Luigné
Druvsort: Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc
Jord: schist & lera
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Saint Aubin de Luigné
Druvsort: Cabernet Franc
Jord: schist & lera
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Saint Aubin de Luigné
Druvsort: Cabernet Franc
Jord: schist & lera
Uppväxt: Uppväxt på glasfibertank
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint Aubin de Luigné
Druvsort: Chenin Blanc
Uppväxt: Vendange Tardive
Volymer: 500ml
Ursprung: Saint Aubin de Luigné
Druvsort: Chenin Blanc
Uppväxt: Vendange Tardive
Volymer: 500ml

Bilder

Fler Bönder: