Guy Breton

Guy Breton - känd under sitt smeknamn ’Petit Max’ - tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Fram tills dess hade hans farfar sålt sina druvor till det lokala kooperativet. Decenniet dessförinnan, alltså 1970-talet, var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Lyckligtvis började en genomtänkt motståndsrörelse växa fram under 1980-talet. Till en början bestod den av endast fyra bönder, som Kermit Lynch dubbade till ”The Gang of Four”. De här fyra odlarna - numera legendariska namn - var Marcel Lapierre... Jean Foillard... Jean-Paul Thévenet... och Guy Breton.

Breton odlar drygt tre hektar vinmark varav det mesta ligger inom AOC Morgon. De allra flesta av rankorna har nått minst övre medelålder och ganska många är rent ut sagt lastgamla. Odlingarna sköts sedan mer än trettio år enligt ekologiska principer - dvs fritt från kemikalier förutom traditionella insatser med svavel och koppar - men utan att Breton någonsin brytt sig om certifiering. I källaren handlar det om att vinifiera hela klasar av mogna druvor med inga eller minimala tillsatser av svavel. Vinerna får utvecklas i äldre bourgognefat, vanligen från ett drygt halvår och upp till ett år innan de buteljeras.

Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta. Därför är hans stil den ljusaste, minst alkoholstarka och minst tanninrika i kvartetten ”The Gang of Four”. Samtidigt har hans viner en stark känsla av mineralitet och kan åldras med behag längre än de flesta. För oss är Breton en favorit sedan länge - de vi har druckit med rejäl ålder (exempelvis 89an) hade utvecklats fantastiskt fint.

Viner

Ursprung: Lieu-dits Saint-Joseph & Grand Cras (Morgon)
Druvsort: Gamay
Jord: Vittrad granit & sand. 0,8 ha med 80-åriga stockar.
Uppväxt: Spontan jäsning med macération carbonique vid låg temperatur. 15-21 dagars skalkontakt. 6-8 månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Tillsatt 10 mg/l vid pressning.
Press: Korgpress
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Les Charmes' (Morgon)
Druvsort: Gamay
Jord: Sandig vittrad schist. 1 ha med 90-120 år gamla stockar.
Uppväxt: Spontan jäsning med macération carbonique vid låg temperatur. 15-21 dagars skalkontakt. Tolv månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Tillsatt 10 mg/l vid pressning.
Press: Korgpress
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Inköpta druvor från Chiroubles
Druvsort: Gamay
Jord: Sandig granitjord. 1 ha med 60-åriga stockar.
Uppväxt: Spontan jäsning med macération carbonique vid låg temperatur. 15-21 dagars skalkontakt. 6-8 månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Tillsatt 10 mg/l vid pressning.
Press: Korgpress
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dits Saint-Joseph & Grand Cras (Beaujolais-Villages angränsande Morgon)
Druvsort: Gamay
Jord: Stenig jordmån av vittrad granit. 0,5 ha med 45-åriga stockar.
Uppväxt: Spontan jäsning med macération carbonique vid låg temperatur. 15-21 dagars skalkontakt. 6-8 månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Tillsatt 10 mg/l vid pressning.
Press: Korgpress
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: