Frank Cornelissen

Belgaren Frank Cornelissen är en av världens mest speciella vinpersonligheter. Det säger alla som har träffat honom. Och det säger alla som har druckit hans viner.
På vulkanen Etnas nordsida, på Sicilien, har Cornelissen byggt upp en samling vinmarker.
Cornelissen strävar efter att inte använda någonting. Inte för att göra en poäng, utan helt enkelt för att han tror att det är så man gör de bästa vinerna. Inga av Cornelissens viner får några tillsatser av till exempel svavel under hela tiden från uppväxt till flaska.
- Jag vill göra vin på ett sätt som låter vinet uttrycka sig självt, säger Cornelissen.
- Inget ska vara frampressat, inget ska var stört av yttre omständigheter. Beslutet att inte använda svavel kommer inte av någon religiös ståndpunkt. Det är väldigt enkelt - jag vill ha maximalt med aromer från växtplatsen in i mitt vin. Därför låter jag mig styras av logik. I början trodde folk att jag var ute efter ett uråldrigt vinmakande. Så är det inte. Min källare är klinisk, så pass att vissa tycker jag är helt galen.
- Men jag vill bara skapa en steril miljö för vinifieringen, eftersom jag vill låta mina druvor få hjälp av sina levande jästceller och inte störas av bakterier i källaren. Folk kan ifrågasätta om det är "naturligt" eller inte, men jag vill skapa ett gott vin, ett precist vin och ett vin som kan uttrycka sig fritt. Det bästa som finns är ett vin som utvecklas i glaset. Om jag skulle svavlat eller filtrerat det, eller pastöriserat det, skulle det ha varit stabilt, men fastlåst i sina skenor utan möjligheter till utveckling.

När Cornelissens viner en gång, inför en festival dit han skickat prov som gick vidare till laboratorium, visade minimala spår av bekämpningsmedel, kunde han spåra dem tillbaka till två av sina vinodlande grannar. En av dem köpte han upp. Den andra grannen fick ett erbjudande: Frank och hans anställda kunde tänka sig att sköta om hans vinmarker, på ett naturligt sätt, så att inget konstigt skulle blåsa runt i luften.
Förutom det lilla missödet menar Cornelissen att en av de stora anledningarna till att odla vin där han gör det, halvvägs upp längs med en vulkan på en ö, är att han inte behöver oroa sig över en växtplats som är i grunden förstörd av generationer av bekämpningsmedel. Etna för femton år sedan var inte bara en plats där vinmarkerna var billiga och stockarna gamla, kulturen kring vinmakande var också tillräcklig isolerad och traditionell för att inga bekämpningsmedel någonsin skulle ha använts i delar av området, enligt Cornelissen.

På ett sätt kan man säga att han har flytt från resten av vinvärlden, för att på egen hand experimentera fram vad han tror och hoppas kan bli världens bästa viner.

Cornelissen har en klassisk bakgrund. Hans far var i branschen och far och son började tidigt samla viner tillsammans. När Frank var 14 köpte han sin första låda Domaine del la Romanée Conti, med faderns tillåtelse. Varje söndag lagade modern mat medan Frank och hans far började öppna flaskor, dekantera, diskutera och prova.

Cornelissen började i vuxen ålder arbeta som vinmäklare och köpte upp gamla källare för att sälja dem vidare utomlands på auktionsmarknaden. Jobbet gav honom en bred och djup utbildning i exakt hur världens dyraste viner smakar och uppför sig. Hans smak drog åt det mer klassiska - strama viner, snarare än de fruktbomber som dominerade marknaden i slutet av åttiotalet och genom hela nittiotalet. Men Cornelissen hade inte provat naturligt vin förrän han på en provning med några vänner i Antwerpen snubblade över en flaska Gramenon.
- Det var riktigt gott, men jag kunde inte förklara varför. Någon sa att vinet var gjort utan tillsatt svavel. Den där flaskan bara fastnade i mitt huvud. Jag gick vidare därifrån. En lokal vinhandlare hade Lapierre och jag började prova mer vin från Beaujolais, även de lite vildare sakerna, och jag fastnade mer och mer. Där fanns något jag inte kunde hitta i de vanliga ”stora” vinerna.

- Som provare var jag alltid mot alla andra. Varje lördag hade jag och några vänner en morgonprovning, innan kaffet, för att munnen skulle vara alert. Det blev alltid långa diskussioner och bråk. Och jag stod alltid ensam på den ena sidan.

Efter hand började Cornelissen tillbringa mer och mer tid i Italien, och närde en dröm om att odla vin själv. När han kom till Sicilien och området kring Etna och upptäckte vilken unik terroir man kunde få för väldigt lite pengar i glipan mellan nittio- och tvåtusental, blev han överlycklig.

- Etna passade så bra in på allt jag hade önskat mig när jag började drömma om att göra vin. En jordmån med sandig struktur. En miljö som inte hade förstörts av monokultur, som i Bourgogne eller Barolo. Unika geologiska förutsättningar. De har en lång växtcykel, ingen industri att tala om i närheten, och så det torra klimatet med vind och snö på vintrarna. Allt var så bra! År 2000 var jag och en vän och letade runt där och fann massor av övergivna vingårdar, med grova, knotiga vinstockar. Det var uppenbart att de var gamla.

Han fick hjälp av vinodlarna Calabretta med att hitta en halv hektar, som han började med.

- Jag började utan att veta något om vinmakande. Jag lyssnade på de som bodde här. En äldre kille visade mig hur man tar hand om rankorna. Jag läste böcker. Jag träffade andra producenter som jobbade på samma sätt, som Jean-Pierre Robinot och Patrick Desplats.

Cornelissen gick ut hårt med sina första årgångar.

- Det var, vad ska man säga, min ”intellektuella” fas. Jag vill göra helt extrema terroirviner. Jag var så trött på frukt efter nittiotalets fruktansvärt överlastade viner, att jag ville att mina viner bara skulle smaka som flytande sten. Bara mineraler, ingenting annat. I efterhand kan jag känna att det handlade mer om än idé än om att jobba i verkligheten. Jag försökte återskapa en tanke jag hade.

En personlighet som Frank Cornelissen går gärna vidare ganska snabbt. Vinmarkerna har växt ”organiskt” säger han. Samtidigt vet han inte hur det ska sluta.

- Jag måste kanske börja erkänna för mig själv att de aldrig kommer att riktigt sluta växa. Jag vet inte riktigt hur det kommer att sluta men jag löser det på något sätt. Jag tror på land. Jag tycker om att äga land istället för saker som… hus.

Idag har Cornelissen 18 hektar. Han drar själv gränsen vid 25. Han odlar också oliver och en del bovete. Olja produceras redan men brödet är en dröm för framtiden - ett mål om att skapa en klassisk bondgård i medelhavstraditionen, med vin, olivolja och bröd som huvudkomponenter.

Över åren mognade både Cornelissen och hans viner, och medan han började bli lite av en fixstjärna på den gryende moderna scenen för naturligt vin, började också hans egen produktion bli mer harmonisk.
- Med åren blev bondelivet som en terapi för en så otroligt otålig person som mig. Du har gått över kanten och måste tillbaka. Du börjar liksom gradvis fokusera på vad som händer i området omkring dig. Jag blev helt enkelt tvungen att att vänta på naturen. Det är ingen annan som sätter schemat i vinodling. Efter hand blev jag mer intresserad av att göra ett lite mer drickbart vin och det var så mina enklare tappningar, Contadino och Susucaro, kom till. Ibland när man kommer hem från en hård dag på fältet så vill man inte lyssna på Bach. Man vill höra en dum och fantastisk låt med Madonna.

Samtidigt är Cornelissen speciell i naturvinsvärlden, som en av en växande skara producenter som vill göra riktigt stora viner - helt utan tillsatser. Traditionen inom den här rörelsen har länge byggt på att vinerna framförallt ska vara enkla, raka, ärliga och drickbara.
Men fler och fler förstår att de har ansvar för att skapa vår generations klassiker. De flaskor som om tio, tjugo år kommer att sätta standarden för vad bra vin är.
- Jag kan tycka att det är synd att så få försöker göra de där fantastiska vinerna som överskuggar allt annat, säger Cornelissen.
- Jag är övertygad om att det bästa sättet att göra vin på, även stort vin, är utan tillsatser. Nu har jag kanske 25 årgångar kvar i mitt liv. Det är inte mycket tid, om man tänker på att det kommer en fantastisk årgång var åttonde, var tionde år. Jag är inte stressad. Det som händer händer. Samtidigt känner jag att det inte finns någon tid att förlora.

Viner och årgångar

Följande kommer från en intervju med Frank Cornelissen som gjordes i början av december 2014. Frank beskriver sina olika viner och de årgångar som har format dem, samt kommenterar på just de viner som vi nu har i lager.

2013

”The winter was relatively warm, not much snow. After the very dry autumn of 2012, we finally had rain over the winter and much of the spring. Good for the vines to be able to recover from the draught of the summer and autumn of 2012.

Flowering was relatively uniform and crop was high. Too much grapes per vine for high quality. The humidity and rain required very much attention on the spraying against mildew. We needed more time to manage the canopy and spent a lot of time out in the vineyards to crop thin and manage the leaves to open up the clusters, avoiding sunburn on the other hand.

The ripening of the fruit was delayed by at least 3 weeks compared to the average and weather in August and September was not particularly warm.

Around September 15th we started picking some grapes for the rose but had to pass 3 to 5 times in the vineyards to gradually pick out the ripe clusters.

October was not particularly good until the 20th when we finally had a change in weather and gave us the opportunity to wait for ripening.

The fruit gradually acquired more concentration and balance and we started picking the red grapes the first of November and finished completely around the 11th.

A difficult, cooler vintage with very good fruit at the very end of the season.

The red wines are very balanced and show in an elegant but also concentrated way their territory.

The white was light and reflected more the initial fase of the harvest which more cold and humid.

The rose was perfectly balanced”

2013 vs tidigare årgångar

”Compared to 2011 and 2012, I feel 2013 is close to the 2011 vintage in terms of elegance and balance. It is more fruity compared to 2011 and a bit less tannic . Personally I think 2011 is our best vintage so far. Not an easy one but all fell into place.

2012 which in some markets has been criticized due to its incredible concentration. For me this will remain a special vintage. The wines start to become more balanced and with time these will show. 2012 has the highest aging potential as all components are concentrated, tannins included. I like them, although a bit excessive. But also this is a part of the energy of Etna.”

Vinerna från Frank Cornelissen år 2013

Contadino 2013: ”Perfectly balanced, fruit is in place, fragrance is there, the tannins are round. Great drinking wine with personality.”

MunJebel Bianco 2013: ”Light compared to most previous vintages of my Bianco. I like the finesse, but it misses the concentration I like in a white wine.”

MunJebel Rosso 2013: ”Strike! beautiful wine, elegant, profound, big and balanced. Best MunJebel Rosso so far.”

MunJebel Rosso Vigne Alte 2013: ”The 3 highest vineyards, Tartaraci, Barbebecchi and Zucco Nero, between 800 and 1.000m elevation, ungrafted Nerello Mascalese.
The wine is tight and focused with it's typical violet tones.”

MunJebel Rosso Chiusa Spagnolo 2013: ”Chiusa Spagnolo is an ungrafted vineyard planted around 1925, at a lower elevation, 620m. Multi layered and tannic, a great vineyard.”

MunJebel Rosso Monte Colla 2013: ”This vineyard is facing South, South West and is extremely steep and terraced. Altitude between 750 and 850m. Planted in 1946.
Wines are round and big, with great tension and smooth tannins.”

Några tankar om framtiden: skörden 2014

”Lots of rain over the complete growing season, more treatments than usual (5 instead of 3). Yields are around 20% lower than average. A lot of grass in the vineyards and tons of work to manage soil, and canopy management. An extremely labour intensive year for us. Maturity of grapes is some 10 days behind, but most of all we had an incredible difference in maturation between the vines in the same vineyard and even on the same vine. Autumn was relatively dry and the vines were ripening slowly. We waited for the rain to balance out the high sugars and give the vines the necessary water to regain strength.
We picked the biggest part of the grapes in the perfect moon cycle in only 3 days with the help of an army of 30 people and super modern equipment to work through all the grapes. We took a big risk this year to obtain ripe and balanced fruit as the weather conditions gave us an e trembly narrow margin of time to pick in good conditions. And we pulled it off!”

Viner

Ursprung: Etna
Druvsort: Malvasia, Moscadella, Insolia and Nerello Mascalese.
Jord: Vulkanisk
Uppväxt: Uppväxt på glasfibertank. Buteljerad maj 2016.
Odling: ekologisk (BIO-U.S.)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Etna
Druvsort: 85% Nerello Mascalese + Nerello Capuccio, Allicante Boushet, Minella nera, Uva Francesa & Minella bianco.
Jord: Vulkanisk
Uppväxt: uppväxt på glasfibertank
Odling: ekologisk, ej certifierat
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Chiusa Spagnola, Rampante, Monte Colla, Feudo di Mezzo, Piano Daini & Crasà.
Druvsort: Nerello Mascalese
Jord: Vulkanisk, sand & sten
Uppväxt: Uppväxt på glasfibertank.
Odling: ekologisk, ej certifierat
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Pettinociarelle, Monte Dolce and Tartaraci.
Druvsort: Nerello Mascalese
Jord: Vulkanisk
Uppväxt: Uppväxt på glasfibertank
Odling: ekologisk, ej certifierat
Volymer: 750ml
Ursprung: Etna: Chiusa Spagnolo
Druvsort: Nerello Mascalese
Jord: Vulkanisk
Uppväxt: Uppväxt på glasfibertank
Odling: ekologisk, ej certifierat
Volymer: 750ml
Ursprung: Barbabecchi
Druvsort: Nerello Mascalese
Jord: Vulkaninsk
Uppväxt: uppväxt på Glasfibertank och Amfora.
Odling: ekologisk (BIO-U.S.)
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: