Francesco Guccione

I den västligaste delen av Sicilien, drygt tre mil sydväst om Palermo, ligger den historiska domänen Azienda Agricola Cerasa. Här, ungefär 500 meter över havet, odlar Francesco Guccione land som hans familj har brukat sedan många generationer. Vinmarkerna och de äldre stockarna är ett arv efter Francescos farfar, som var den första att plantera nerello mascalese - en druvsort som annars förknippas med området runt Etna - här i Monreale.

Tidigare generationer livnärde sig på blandat jordbruk och boskapsskötsel. En gång i tiden var familjen Guccione en av Italiens största spannmålsproducenter. Idag odlar Francesco tio hektar. På ungefär fyra av dem växer spannmål och grönsaker, och på de resterande sex några av Siciliens mest genuina viner - framställda av druvsorter som nerello mascalese, trebbiano, catarratto och perricone.

Både druvorna och de andra grödorna som Francesco odlar är förankrade långt tillbaka i den lokala historien. Trebbiano har odlats hos Cerasa sedan 1400-talet. Vissa av sorterna, som catarratto och perricone, är numera ganska okända ute i världen, men har en lång tradition i de här trakterna. Perricone var en av västra Siciliens viktigaste druvor innan vinlusens angrepp i stort sett utraderade sorten från hela landsdelen.

Det regnar väldigt sparsamt i området, men tack vare svalkande havsbrisar är klimatet förhållandevis milt. Francesco har planterat sina vinrader så att de ska få maximalt med ljus över dygnets timmar. Jorden består av märgel: en lera rik på kalk och järn som bitvis ger marken en rödbrun färgton som lokalt kallas ”terre brune” - brun jord. För att få tillräckligt med vatten tvingas vinrankorna att borra sina rötter djupt ner i marken. Francesco odlar mycket annat i vingårdarna för att främja den biologiska mångfalden, bland annat örter som kamomill och echinacea.

Cerasas egendom är geografiskt sett en del av DOC Monreale, men Francesco har valt att inte skriva ut appellationen på sina viner. Han vill hellre bli associerad med ”La Renaissance des Appellations” - en världsomspännande organisation av vinbönder som odlar biodynamiskt och ifrågasätter uppfattningen att konventionellt odlade jordar kan uttrycka den specifika platsens terroir.

Samtliga Francescos marker är ekologiskt certifierade sedan 1996, och han har dessutom arbetat med biodynamiska metoder sedan 2005. Han tillsätter ingenting under vinmakningen förutom låga doser svavel innan buteljering för att stabilisera vinet.

Gucciones vita viner får ofta ett par dagars maceration med skalen - ungefär som de flesta italienska viner av gröna druvsorter gjordes förr i tiden. Vinerna jäser spontant och får mogna i ståltank eller i stora gamla ekståndare - allt för att låta jordarna de vuxit i skina igenom så tydligt som möjligt. Resultatet blir karaktärsfulla och genuina viner som utvecklas positivt i flaska under flera års tid.

Viner

Ursprung: Monreale
Druvsort: Trebbiano
Jord: 2,8 ha 480 möh med jordmån av lera. 30-åriga rankor (tendone/pergola)
Uppväxt: Spontan jäsning med två dagars skalkontakt i en kombination av rostfria ståltankar och 30 hl ekståndare (tini). Spontan malolaktisk jäsning och ett års mognadslagring på jästfällning. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: 20 mg/l totalt, 6 mg/l fritt. Inga andra tillsatser.
Odling: Ekologisk cert. 1996
Volymer: 750ml
Ursprung: Monreale
Druvsort: Catarratto
Jord: 1 ha 480-500 möh med jordmån av märgel/lera. Planterat 2005 (spalliera)
Uppväxt: Spontan jäsning med tio dagars skalkontakt i 30 hl ekståndare (tini). Ett års mognadslagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha: 35-40 hl/ha
Tillsatt SO²: 58 mg/l totalt, 27 mg/l fritt. Inga andra tillsatser.
Odling: Ekologisk cert. 1996
Volymer: 750ml
Ursprung: Monreale
Druvsort: Trebbiano
Jord: Lera
Uppväxt: Spontan jäsning. Ingen klarning eller filtrering.
Odling: Ekologisk cert. 1996
Volymer: 750ml
Ursprung: Monreale
Druvsort: Perricone & nerello mascalese
Jord: Lera
Odling: Ekologisk cert. 1996
Volymer: 750ml
Ursprung: Monreale
Druvsort: Perricone
Jord: 1 ha 480 möh med jordmån av lera. Planterat 2005 (spalliera)
Uppväxt: Spontan jäsning med tio dagars skalkontakt i 30 hl ekståndare (tini). Ett års mognadslagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha: 35-40 hl/ha
Tillsatt SO²: 63 mg/l total, 22 mg/l fritt. Inga andra tillsatser.
Odling: Ekologisk cert. 1996
Volymer: 750ml
Ursprung: Monreale
Druvsort: Perricone
Jord: 1 ha 480 möh med jordmån av lera. Planterat 2005 (spalliera)
Uppväxt: Spontan jäsning med tio dagars skalkontakt i 30 hl ekståndare (tini). Ett års mognadslagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha: 35-40 hl/ha
Tillsatt SO²: 63 mg/l total, 22 mg/l fritt. Inga andra tillsatser.
Odling: Ekologisk cert. 1996
Volymer: 750ml
Ursprung: Monreale
Druvsort: Nerello mascalese
Jord: 1 ha 480 möh med jordmån av märgel. Planterat 2005 (spalliera)
Uppväxt: Spontan jäsning i 30 hl ekståndare (tini). Ett års mognadslagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: 30 mg/l totalt, 8 mg/l fritt. Inga andra tillsatser.
Odling: Ekologisk cert. 1996
Volymer: 750ml
Ursprung: Monreale
Druvsort: Nerello mascalese
Jord: 1 ha 480 möh med jordmån av märgel
Uppväxt: Spontan jäsning i 30 hl ekståndare (tini). Ett års mognadslagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: 30 mg/l totalt, 8 mg/l fritt. Inga andra tillsatser.
Odling: Ekologisk cert. 1996
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: