Domaine Montanet-Thoden

Egendomen startades av Catherine Montanet (bakom Domaine de la Cadette och La sœur Cadette) och Tom Thoden i början av 2000. Catherine hade ärvt en del vinmark från sina föräldrar och lärt känna Tom som var en holländsk buissnessman som tröttnat på pengar och det livet och hellre ville klampa runt i leran i Vézelay.
Till en början hade man 3 hektar till förfogande och framförallt planterat Pinot Noir och såklart Chardonnay samt ytterst lite Gamay. Stockarna är planterade runt mitten av 90-talet samt en del 2000. Markerna präglas såsom i närliggande Chablis av kalk men i Vézelay hittar vi även många olika sorters lera som ofta resulterar i viner med en härlig blandning av frukt och mineralitet. Redan 2003 var egendomen ekologiskt certifierad.
Tack vare Catherine och Jean Montanets son Valentin (född 1987!) består domänen idag av hela 8 ha, 5 ha med Chardonnay och 3 ha Pinot Noir fördelat över åtta olika parceller i byarna d’Asquins, St Père, Tharoiseau och Vézelay.
Efter att phylloxeran härjade i Frankrike var det många i Vézelay som gav upp vinet och satsade på annat, alternativt sålde druvorna till kooperativet. Sen fanns det som tur var eldsjälar (Catherine & Jean) som vågade satsa och testa nytt. Ekologisk odling, hårt arbete i markerna och nakna viner visade sig vara vad som behövdes för att folk skulle få upp ögonen för Vézelay.
Valentin har således mer eller mindre det traditionella och naturliga tillvägagångssättet i blodet och nu sedan han är den som har det mesta ansvaret kan han vara trygg i att metoderna och kvalitetstänket är rätt väg att gå, samt jobba vidare och försöka utveckla domänerna ytterligare. Dock är det fortsatt mycket av en familjeegendom och Valentin konsulterar givetvis med både Jean & Catherine.
Galerne, som Monanet-Thodens vita vin heter är namngivet efter den vind som sveper in över Vézelay från nordväst och ser till att druvorna håller sig i gott skick.
Det röda vinet, Garance, har fått sitt namn efter Catherines brorsdotter, men även efter en färgväxt som heter krapp som givetvis ger en burgundisk röd färg.

Produktionen ligger på runt 35000 flaskor.

Viner

Ursprung: Vézelay
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalk & leradominerade jordar
Uppväxt: vinifikation på ståltank
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Vézelay
Druvsort: Pinot Noir
Jord: 3 hektar spridda vinmarker. Kalk & röd lera
Uppväxt: Legat på gamla bourgognefat i 10 månader.
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: