Jean-Marie Berrux

Jean-Marie Berrux växte upp på landet i Savoie och kom till Paris tack vare en karriär inom reklamvärlden. 1999 tog han klivet in i vinmarken. Först genom att bestämma sig för att lämna storstaden och utbilda sig till vinmakare i Beaune. Efter utbildningen jobbade han för olika vinbönder och lyckades till slut skaffa sig lite egen mark i lerjorden i Corpeau, kommunen som ligger alldeles vid botten av Puligny-Montrachet.

Jean-Marie bosatte sig i Meursault och började bygga sin vinkällare. Tack vare en farbror i Savoie, en bonde som jobbade ekologiskt, var det alltid självklart för Jean-Marie att jobba på det sättet själv.

Idag jobbar han biodynamiskt på 1.5 hektar, där det odlas enbart chardonnay. Den genomsnittliga åldern på stockarna är 35 år. Den första årgången släpptes 2004. Allt arbete sköts för hand av Jean-Marie och hans fru.

Berrux gör ofta bara ett vin, Le Petit Têtu, ”den lille envisa” (ett karaktärsdrag som Jean-Marie ser i sig själv. Andra ser honom som en av de roligare vinbönder de har träffat).
I de bättre årgångarna görs också vinet Têtu, vilket då är ett urval av de allra bästa druvorna.

Vinerna jäser och växer upp på gamla 228-liters fat samt större foudres. Normlt drars de över till tank lagom nästkommande skörd och buteljeras några månader senare. Ungefär 9000 flaskor produceras.

Viner

Ursprung: Corpeau
Druvsort: 35 år gammal Chardonnay
Jord: kalk & lera
Uppväxt: uppväxt på gamla fat
Press: Pneumatisk
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Corpeaux
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalk & Lera
Uppväxt: Uppväxy på gamla fat
Press: Pneumatisk
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: