Domaine Giachino & Prieuré Saint-Christophe

Vinområdet Savoie är utan tvekan ett av de mest sceniska i Frankrike. Vingårdarna är relativt utspridda men de allra flesta hittas i området söder om staden Chambéry, vid foten av det majestätiska Mont Granier i byarna Aprémont och Chapareillan, och i de fina söderlägena utmed vägen upp mot Albertville i den långsträckta dalgång som kallas Combe de Savoie.

Terroiren nordost om Mont Granier skapades bokstavligen över en natt. Den 24 november 1248 lossnade nämligen en stor del av den enorma kalkstensklippan och orsakade ett jordskred av bibliska proportioner. Ett flertal byar raderades ut och tusentalet människor omkom. Rasmassorna från berget bildade nuvarande odlingsområden och består mestadels av vittrad kalksten i skiftande storlekar, grusig istidsmorän och märgel från kritaperioden.

Savoie har historiskt ett antal egna druvsorter som knappt odlas någon annanstans - dessutom har samma druvsort ofta flera lokala namn. Jacquère är den lättaste gröna sorten och odlas på hälften av arealen i regionen. Druvorna mognar sent med hög syra och låg mustvikt. Altesse är en floralt gulfruktig druvsort besläktad med chasselas. Den kallas lika ofta ’Roussette de Savoie’ eftersom druvorna rodnar vid full mognad. Rhône-sorten roussanne går lokalt under namnet Chignin Bergeron och ger höga mustvikter samt moget gulfruktiga aromer åt aprikoshållet. Mondeuse noir är en lokal släkting till syrah med delvis liknande aromer, lägre mustvikt och fin struktur. Persan har mörk färg och frukt samt en mer tanninrik struktur, medan douce noir numera är mest odlad i Kalifornien och Argentina under namnen charbono och bonarda.

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent som håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, belägen på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott i området i flera generationer. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino efter att han tog över halvannan hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Aprémont och Les Marches. Brodern David anslöt till verksamheten 2006 och sonen Clément 2015.

Frédéric, David och Clément odlar idag totalt nio hektar, varav sex är planterade med jacquère. Övriga gröna sorter är altesse/roussette och den sällsynta mondeuse blanche. De blå sorterna är framförallt mondeuse, gamay, douce noir och persan. Jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder, certifierat sedan 2006 via Ecocert, Nature & Progrès och Demeter. Sedan 2017 har man också tagit över skötseln av de 6,5 hektar som tidigare tillhörde Michel Grisard och hans Prieuré Saint-Christophe.

Michel Grisard började hjälpa sin far i vingården 1971. 1978 lämnade han familjens domän och köpte den nedkörda gården Domaine Paganon, som då var planterad med en hektar mondeuse. Domänen fick namnet Prieuré Saint-Christophe, och den första egna årgången kom 1983. Tre år senare planterade Grisard 1,46 ha altesse/roussette som numera vinifieras av Giachino.

Inspirerad av ett möte med Pierre Overnoy började Michel arbeta med biodynamiska metoder 1995. I slutet av 1990-talet var Michel Grisard också en av initiatvtagarna till Domaine des Ardoisières, ett kooperativ med 250 ägare till elva hektar vingårdar. Grisard har fått smeknamnet ”påven av Mondeuse” (jfr Puffeney och Overnoy). Prieuré Saint-Christophe har flera ypperliga söderlägen i Combe de Savoie.

Jordmånen i byarna Cruet, Fréterive och Arbin består av kalksten och kalkrik lera. Det rör sig om svala jordar med god vattenhållning och dränering. Grisards planteringar består av 3,8 ha mondeuse, 1,46 ha altesse och 0,4 ha mondeuse blanche. Rankornas snittålder är ungefär 30 år.

2002 lyckades Grisard genomdriva att ’Roussette de Savoie’ måste bestå av 100% altesse (förut <50% chardonnay). Grisard har också kämpat för lokala druvsorter som douce noire, persan, rèze, servanin, mècle, bia, mornen, dureza, mondeuse grise, jacquère noir, och robin noir. Som ett led i det arbetet var han med med och startade ”Centre d’Ampélographie Alpine Pierre Galet” i Musée de la Vigne Montmelian. 2010 omkom en av Michels vingårdsarbetare i en olycka, och han tappade lusten i flera år. 2015 överlät han sin domän till bröderna Giachino. De avser att behålla både namnet och stilen. Framåt sensommaren kommer brittiska vinskribenten Wink Lorch med sin nya bok ”Wines of the French Alps” där Giachino presenteras i positiva ordalag.

Viner

Ursprung: Savoie
Druvsort: Jacquère, verdesse & mondeuse blanche
Jord: Rasbranter med märgel och större block av kalksten. 25-åriga rankor.
Uppväxt: Direkt pressning. Fyra dygns kall sedimentering/klarning av musten. Långsam spontanjäsning i rostfria ståltankar vid högst 16 graders temperatur. 10-14 månaders lagring sur lie.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Ecocert, Nature & Progress, Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Savoie
Druvsort: Jacquère från tidig skörd
Jord: Cru Abymes. Märgel & större block av kalksten.
Uppväxt: Fyra dygns kall sedimentering/klarning av musten. Långsam spontan jäsning i tank vid högst 16 graders temperatur. Malolaktisk omvandling & tre månaders lagring sur lie.
Tillsatt SO²: 10 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Ecocert, Nature & Progrès, Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Savoie
Druvsort: Jacquère
Jord: Cru Aprémont. Vinmark vid sjön Saint-André omgiven av stenblock från Mont Granier.
Uppväxt: Direkt pressning. Fyra dygns kall sedimentering/klarning av musten. Spontan jäsning i tank vid högst 16 graders temperatur. Lagring sur lie.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Ecocert, Nature & Progrès, Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Savoie
Druvsort: Jacquère från en parcell om 0,3 ha.
Jord: Märgel & rasmassor med större block av kalksten
Uppväxt: Direkt pressning av hela klasar. Fyra dygns kall sedimentering/klarning av musten. Långsam spontanjäsning vid högst 16 graders temperatur. Andra jäsning i flaska Méthode traditionelle. Tre år sur lattes. Ingen dosage.
Tillsatt SO²: 10 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Ecocert, Nature & Progrès, Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Savoie
Druvsort: Mondeuse & jacquère
Jord: Märgel & större block av kalksten
Uppväxt: Rosé Pétillant Naturel. Fyra dygns kall sedimentering/klarning av musten. Långsam spontanjäsning vid högst 16 graders temperatur. Buteljering innan vinet jäst ut. Degorgering efter sju månaders jäsning på flaska. Liten restsötma.
Tillsatt SO²: 10 mg/l vid degorgering.
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Ecocert, Nature & Progrès, Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Coteaux du Grésivaudan, IGP Vin Isère, 1 ha.
Druvsort: Etraire de la Dhuy, gamay & diverse lokala druvsorter
Jord: Alluviala avlagringar från floden Isère (sand, grus, rullsten)
Uppväxt: 3-5 dagars kall premaceration. Spontan jäsning i rostfria ståltankar med 5-6 dagars maceration.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Ecocert, Nature & Progrès, Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Savoie
Druvsort: Gamay & mondeuse. 25-åriga rankor.
Uppväxt: Spontan jäsning av hela klasar i rostfria ståltankar, med 10-20 dagars maceration beroende av årgång. Lätt extraktion genom överspolningar. Lagring med jästfällningen i äldre 600-litersfat.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Ecocert, Nature & Progrès, Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Savoie
Druvsort: Mondeuse
Jord: Utlöparna av Mont Granier. Lera & kalksten. 2 ha med sydostlig exponering.
Uppväxt: 2-5 dagars premaceration. Spontan jäsning av hela klasar i rostfria ståltankar, med 8-15 dagars maceration beroende av årgång. Lätt extraktion genom överspolningar. Lagring med jästfällningen i äldre 600-litersfat.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Ecocert, Nature & Progrès, Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cruet, Savoie
Druvsort: Altesse (1,46 ha). Planterade 1986.
Jord: Brant sluttning på södra flanken av Combe de Savoie, i naturparken Bauges. Alluvium och silt från istidsmorän med lera & kalksten
Uppväxt: Hela klasar. Kort skalmaceration i pressen. Fyra dygns kall sedimentering/klarning av musten. Spontan jäsning i barriques (20% nya, resten 1-3 år gamla) med tolv månaders lagring i fat och sex månader i tank.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Arbin & Fréterive, Savoie
Druvsort: Mondeuse (3,8ha)
Jord: Brant sluttning på södra flanken av Combe de Savoie, i naturparken Bauges. Alluvium & silt från istidsmorän med lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning med delvis hela klasar i tank. 25-40 dagars maceration. Sex månader i tank och minst tolv månaders lagring i äldre barriques.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: