Domaine de Rancy

Rivesaltes är ett av de vinområden i Frankrike som har allra längst historia. Redan på 1200-talet utvecklade Arnauld de Villeneuve den metod som kallas ’mutage’ och som innebär att vinet förstärks med druvsprit innan jäsningen avstannat. Några århundraden tidigare hade morerna uppfunnit konsten att destillera, och den var en förutsättning för hela den grupp av viner som sedermera kom att kallas ’Vins Doux Naturels’. Den klassiska stilen av rivesaltes kallas ambré (alltså bärnstensfärgad) och innebär att vinet genomgått en lång oxidativ lagring i fat och/eller damejeanne. Rivesaltes Ambré är helt okänsligt för syrekontakt och öppnade flaskor kan därför sparas i månader, för att inte säga år.

Domaine de Rancy är baserade i Latour de France, en by precis vid gränsen mellan det medeltida franska riket och kungariket Aragon, som omfattade norra Spanien och Roussillon. Egendomen grundades redan på 1920-talet och drivs idag av Jean-Hubert Verdaguer och hans hustru Brigitte. Jean-Huberts far och farfar såg till att fylla källarens vinklar och vrår med viner i fat av varierande storlekar - viner som idag kan ta oss långt tillbaka i historien. Odlingarna sköts sedan länge med ekologiska metoder, och domänen är på väg mot formell AB-certifiering. Den huvudsakliga ingrediensen i Rancys tolkning av rivesaltes är macabeu från deras många små parceller med sekelgamla stockar. Ibland kan macabeu kompletteras av en liten andel grenache noir.

Druvorna handskördas vid full mognad, pressas direkt och jäser spontant i rostfria ståltankar under tio till femton dagar. När restsötman hittat sin rätta balans stoppas jäsningen med ren druvsprit och alkoholhalten förstärks därmed till 17-18 procent. Därefter får vinet utvecklas i stora gamla fat med påverkan av såväl syre som värme. Lagringstiderna varierar från drygt fem år i snitt för det soleralagrade vinet utan årgångsbeteckning (Le Temps d’un Oubli) till makalösa 64 år i fat för den allra äldsta buteljeringen. Gamla årgångar som fortfarande finns tillgängliga är 1948, 1959, 1965, 1973, 2001, och 2004. Man kan knappast föreställa sig en bättre avslutning på en måltid.

Viner

Ursprung: Latour de France
Druvsort: 95% macabeu & 5% grenache noir. 50-åriga stockar.
Jord: Schist & kalkblandad lera
Uppväxt: Direkt pressning. Långsam spontan jäsning i temperaturkontrollerad betongtank under 10-15 dagar innan mutage med ren druvsprit. Ett år på jästfällningen i tank, samt minst fem års oxidativ lagring i en solera av hundraåriga fat.
Odling: Ekologiskt utan cert.
Volymer: 500ml
Ursprung: Latour de France
Druvsort: 95% macabeu & 5% grenache noir. 50-åriga stockar.
Jord: Schist & kalkblandad lera
Uppväxt: Direkt pressning. Långsam spontan jäsning i temperaturkontrollerad betongtank under 10-15 dagar innan mutage med ren druvsprit. Ett år på jästfällningen i tank, samt tretton års oxidativ lagring i gamla fat. Buteljerad i juni 2014.
Odling: Ekologiskt utan cert.
Volymer: 500ml
Ursprung: Latour de France
Druvsort: 95% macabeu & 5% grenache noir. Genomsnittligen 50-åriga stockar.
Jord: Schist & kalkblandad lera
Uppväxt: Direkt pressning. Långsam spontan jäsning i betongtank under 10-15 dagar innan mutage med ren druvsprit. Ett år på jästfällningen i tank, samt 39-50 års oxidativ lagring i gamla fat. Buteljerad 2015.
Odling: Ekologiskt utan cert.
Volymer: 500ml

Bilder

Fler Bönder: