Domaine de la Cadette

Jean och Catherine Montanet är personerna bakom Domaine de la Cadette som de startade tillsammans i slutet på 1980-talet. Jean är Schweizare och hade jobbat med odling på en gård i Normandie innan han landade hos släktingar i Vézelay och började plantera vinstockar. Catherine är född i trakten, närmare bestämt i Saint-Père där föräldrarna hade gård och vinrankor. Redan som liten var vingårdarna en tacksam tillflyktsort när hennes tre bröder var alltför påfrestande och det är än idag där Catherine trivs som bäst.
I Vézelay, i norra delen av Bourgogne, har man producerat vin hur länge som helst men största delen av produktionen har sålts till lokala kooperativet. Så när Domaine de la Cadette skapades 1987 och arbetet med att nyplantera vingårdarna inleddes och att man började med ekologisk odling på 90-talet (certifierat sedan 2002) var det en mindre revolution i det tysta. Man ville sätta Vézelay på kartan. På riktigt.
Vidare fick Vézelay egen A.O.C. 1997, kanske mycket tack vare Jean och Catherine.

Närheten till Chablis till trots så är terroiren inte helt densamma, och klimatet är också svalare. I jorden hittar man såklart mycket kalksten, ibland endast grund kalk på egen hand, och ibland med både röd och blå samt grålera. De resulterande vinerna får en svåröverträffad balans mellan härlig generös frukt och en tydlig mineralitet.
Idag förfogar man över 13 ha fördelat på arton olika parceller i fyra kommuner; Asquins, Saint-Père, Tharoiseau och Vézelay.
Man odlar i synnerhet chardonnay och pinot noir men även lite melon de Bourgogne och césar. Alla druvor skördas för hand och jäser naturligt, de flesta vinerna lagras på ståltank.

Inom familjen Montanet förfogar man i dagsläget över två ytterligare domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Och det blir mer och mer så att Catherine och Jean son Valentin är den drivande kraften bakom de tre egendomarna. Valentin är född i Auxerre 1987 och tillbringade mer eller mindre hälften av sina tidiga år antingen ute bland vinrankorna med Jean eller i köket på mammans l’Auberge. Sin vinutbildning tog Valentin på Changins i Schweiz och praktiserade på några egendomar där och bland annat hos Jean-Claude Chanudet i Beaujolais men det var under en studieresa i Kaliforninen 2010 som han bestämde sig för att han ville återvända till Vézlay och fokusera på naturliga viner utan ingrepp.

Den årliga produktionen för Domaine de la Cadette ligger på 75.000 flaskor.

Viner

Ursprung: Vézelay
Druvsort: Chardonnay
Jord: Stenig lerfattig jord & kalksten. Sydsluttning
Uppväxt: Uppväxt på ståltank i 7 månader
hl/ha: 35
Tillsatt SO²: 25
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Vézelay
Druvsort: Pinot Noir
Jord: Lera & kalk
Uppväxt: 6 mån på gamla fat
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: