Domaine Alice & Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué

Alice & Olivier De Moor köpte mark i Chablis 1989 och började med att plantera tre parceller: Coteau de Rosette, Bel Air och Clardy. De har från starten brukat jorden utan kemikalier med biodynamiska metoder och är ekologiskt certifierade sedan 2005.

Den kalkrika marken i området är mättad med fossila musslor, ostron, sjöborrar och andra avlagringar från havet som täckte hela området för miljontals år sedan.

Första årgången från De Moors unga vinstockar var 1994. Efter det har man också införskaffat marker i byarna Saint-Bris och Chitry där man odlar sauvignon blanc, chardonnay och aligoté planterad 1902!

Alice & Olivier har idag sju hektar som de själva sköter om. Med start 2009 är de också en liten négociant och köper in druvor till flera cuvéer. Alla viner utom den enklaste aligotén får jäsa spontant i äldre ekfat utan tillsättning av vare sig främmande jästkulturer eller SO2. Vinet får en nypa svavel endast vid buteljering.

Viner

Ursprung: 1er Cru ’Vau de Vey’. 0,92 hektar
Druvsort: Chardonnay, 35-åriga stockar
Jord: Kalk & lera med fossila havsdjur (Kimmeridgien)
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i använda bourgognefat.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l tillsatt vid buteljering.
Press: Pneumatisk press
Odling: Ekologisk (under konvertering från besprutad mark)
Volymer: 750ml
Ursprung: 1er Cru ’Mont de Milieu’ (arrenderad vinmark)
Druvsort: Chardonnay, 60-åriga stockar
Jord: Kalk & lera med fossila havsdjur (Kimmeridgien)
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i använda bourgognefat.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l tillsatt vid buteljering.
Press: Pneumatisk press
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Alsace
Druvsort: Riesling. Köpta druvor av en vän till familjen.
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i äldre fat.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l tillsatt vid buteljering.
Press: Pneumatisk press
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: