Daniel Sage

Daniel Sage gör vin i Saint-Sauveur-en-Rue i norra Ardeche. Källaren har historiskt varit en gammal textilfabrik, men påminner idag mer om en övergiven byggnad som ockuperats av Uppfinnar-Jocke.
Sage drev tidigare en butik i Lyon, där han sålde och distribuerade viner (många av de man idag hittar i vår portfölj).
Tidigare jobbade han med Loïc Roure på Domaine du Possible nere i Roussillon, samt i Saint Joseph hos Jean Delobre på Le Ferme des Sept Lunes. Det var från Delobre som Sage kunde hyra sin första vinmark, Grange Bara, planterad med syrah & roussanne.
2011 var Sages första årgång, då producerades bara Grange Bara Rouge samt Fevrier, på syrah, och Grange Bara Blanc, på roussanne. Vinerna växer på sandiga granitjordar. De fick snabbt ett stort genomslag på grund av deras lättsamhet, vildhet och parfym.
Utöver vinmarken Grange Bara har Sage idag drygt en hektar planterad med poulsard, gamay, viognier och pinot gris & en mark med gamay. Här ser vi granitjordar mer präglade av lera.
Sage tar vara på allt i vinmarken. Han gör en första skörd av de druvor bedöms som minst intressanta och pressar dessa direkt. Sedan skördas markerna ett varv till, och detta kan pågå upp till fyra etapper. Desto senare druvorna är skördade, desto längre maceration får de sedan i källaren.
Daniels viner är kända för just detta jobb med direktpress. Ett av vinerna som består av bara direktpressade druvor är ”Palotin”. Sedan görs även viner där en del av musten är direktpress, och en del ”vanliga” druvor, som till exempel tappningen ”Nyctalopie”.
Inspirationen till att jobba såhär kommer från Loirebonden Claude Courtois klassiska vin ”Nacarat”.
Vinerna blev snabbt stora, och Daniel har sedan dess även börjat köpa druvor från vänner söderut i Ardeche. Druvorna kommer då från kända ansikten som Mazel och Deux Terres.
I källaren jobbar han med gamla fat av olika storlekar och med glasfibertank. Vinmakningen är fri och det finns inga tydliga ”regler” för hur vinerna ska bli från år till år. Daniel jobbar med sitt humör, sin lust och de förutsättningar som årgången ger honom.
Illustrationerna på Daniel Sages uttrycksfulla etiketter görs förresten av den gamla COBRA-konstnären Jean Raine.

Viner

Ursprung: Ardéche (Egna vinmarker)
Druvsort: Pinot Gris, Pinot Blanc & Viognier
Jord: kalkblandad lera
Volymer: 750ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Chardonnay (Mazel)
Jord: Kalkblandad lera
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint Joseph
Druvsort: Roussanne
Jord: Granit & lera
Uppväxt: 12 månader i gamla fat
hl/ha: 40
Volymer: 750ml
Ursprung: Ardéche (3 olika platser)
Druvsort: Viognier
Uppväxt: maceration blandat med direkt pressade druvor.
Volymer: 750ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Gamay (egna marker) & Carignan (Mazel).
Jord: granit & lera / kalkblandad lera
Uppväxt: 3 veckor maceration
Volymer: 750ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Gamay
Jord: granit & lera
Uppväxt: 5 veckor maceration
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint Joseph
Druvsort: Syrah
Jord: Sandiga granitjordar
Uppväxt: Kort maceration.
Volymer: 1500ml
Ursprung: Saint Joseph
Druvsort: Syrah från 35 år gamla stockar
Jord: Sandiga granitjordar
Uppväxt: 12 månader i gamla fat
hl/ha: 40
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Gamay
Jord: Granit & lera
Uppväxt: 5 veckors maceration
Volymer: 1500ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Gamay
Jord: Granit & lera
Uppväxt: 5 veckors maceration.
hl/ha: 25
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Gamay
Jord: Granit & lera
Uppväxt: 3 veckor maceration
Volymer: 750ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Gamay (Sage), Pinot Noir (Vincent Fargier) & Carignan (Mazel)
Jord: Granit & lera
Uppväxt: direkt press blandat med maceration.
Volymer: 750ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Gamay (Egna marker) & Pinot Noir (Vincent Fargier)
Jord: Granit & lera / kalkblandad lera
Uppväxt: 4 veckors maceration
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Pinot Noir
Uppväxt: 5 veckors maceration
Volymer: 1500ml
Ursprung: Ardéche
Druvsort: Gamay (egna marker)
Jord: Granit & lera
Volymer: 1500ml

Bilder

Fler Bönder: