Collecapretta

COLLECAPRETTA

Familjen Mattioli bor i den lilla byn Spoleto i södra Umbrien. Sedan elvahundratalet har kullarna ovanför en dalgång här odlats med en rad olika druvsorter, bland annat Sangiovese, Trebbiano Spoletino, Malvasia, Sagrantino, Barbera och Ciliegiolo.

Mattiolis har gjort vin i tre generationer och familjens egna vingårdar ligger runt femhundra meter ovanför havet. Jorden är en blandning av järnrik lera och kalk. Vinerna ligger i cementtankar, jäser med egen jäst och utan några som helst tillsatser, inte ens lite svavel.

I vingårdarna använder familjen bara kompost från egna djur. Familjens odlingar sträcker sig över åtta hektar, men bara drygt fem är för vin. Resten är odlade med olivträd, farro och korn. Ett bra år gör man kanske åtta tusen flaskor vin.

Vinerna hade framförallt sålts lokalt, och inte ens buteljerats, ända tills vinmakaren Danilo Marcucci, som växt upp i trakten, mötte familjen i början av tvåtusentalet.

Marcucci, som idag gör vinerna och fungerar som familjens ansikte utåt, hade jobbat med vin över hela världen, när han började längta tillbaka till något enkelt och traditionellt.

- Mot slutet av nittiotalet kände jag att vinet måste tillbaka till landsbygden, säger Marcucci. Jag hade åkt runt världen men bestämde mig för att flytta ut på landet och göra en annan sorts vin.

Marcucci har levt igenom en våg av ökad popularitet för naturligt odlade viner. Medan vi pratar dricker vi ett vin på den lokala druvan trebbiano spolentino, Collecaprettas ”Vigna Vecchia”.

- I början av tvåtusentalet var det väldigt svårt att få folk att dricka det här vinet. De sa att det var smutsigt! You are very folkloristic man, sa de. Men jag trodde på det här. För jag trodde på mina rötter, min tradition och min plats.

- Vi gör tretusen flaskor. Druvan finns bara i det här lilla området, och vinrankorna växer på mellan 500 och 600 meters höjd. Det är väldigt enkelt gjort. Vi skördar ganska sent, i slutet av oktober, druvsorten har så tjockt skinn. Vi pressar druvorna försiktigt och placerar dem i en fiberglasstank. Maj året efter buteljerar vi dem, utan några som helst tillsatser, inte ens svavel. Grejen är att druvorna måste vara perfekta. Annars måste man använda andra hjälpmedel. Och det vill vi inte. Om naturen vill så gör vi bra vin. Om naturen inte vill... så blir vi ledsna.

Vittorio Mattkolli var först tveksam till att Marcucci skulle sälja familjens vin över hela världen.

- Jag ville att fler skulle upptäcka det här fantastiska vinet, berättar Marcucci. Men Vittorio sa, ”Danilo, mitt vin är för normala människor. Det här är inte för sofistikerade vindrickare. Du är knäpp! Folk vill inte köpa det här vinet. Folk vill ha vin som har fått priser. Wine Spectator-vin.”

- Mattiolis har alltid gjort sina viner på ett naturligt sätt. För dem har det aldrig funnits någon annan väg. Och de första stegen var väldigt svåra för oss alla. Men nu, efter tio år, har folks tankar om vin förändrats. Vi började sälja vin utanför Italien. Tack vare de andra länderna kan vi leva. Vi är inte rika människor, men vi lever bra, vi är i naturen varje dag. Jag är väldigt glad när jag kan servera min familj det här vinet. En ärlig produkt med terroir(ursprung). Jag ger dem det bästa.

Om Danilo Marcucci:

Vinmakaren Danilo Marcucci växte upp i södra Umbrien, men har jobbat med vin över hela världen, framförallt som vinhandlare. Efter en sen kväll i slutet av nittiotalet bestämde han sig för att något i livet behövde förändras.

- Jag och några vänner hade druckit många stora, berömda viner, flaskor som fått 100 poäng och olika sorters utmärkelser. Dagen efter mådde jag dåligt, så dåligt att jag bestämde mig för att gå till en doktor. Han tog mina blodvärden och frågade vad jag hade gjort. ”Druckit vin”, sa jag. ”Jag är vinhandlare”. ”Du kanske får börja dricka något annat slags vin då”, sa läkaren. Jag åkte hem till Umbrien för att tillbringa en vecka med min familj.

Marcucci började snart jobba med Collecapretta, som var vänner till familjen sedan länge. Idag jobbar han med en handfull odlare i området, som vinmakare och vinernas ansikte utåt. Alla har en sak gemensamt: de odlas och framställs på ett naturligt sätt. Marcucci jobbar idag med en rad vinbönder som vi på Vin & Natur säljer i Sverige, som Vigneti Campanino, Vini Conestabile Della Staffa och alltså Collecapretta.

- Målet var att befinna mig i en vingård och i kontakt med naturen. Att göra naturligt vin är en pågående utmaning. Inte en utmaning från naturen, men en utmaning för dig själv. Om du inte använder något annat än din erfarenhet, inga andra tillägg, så handlar det till slut om bara dig. Ingen teknologi. Bara jobb. Du kan egentligen aldrig känna dig som en smart producent av något, för du har hela tiden naturen som säger till dig att gå ur vägen, att följa med. Ibland är det bra, ibland mindre bra, men det är alltid autentiskt.

Vilka är de största utmaningarna i vingården när man jobbar som ni gör?

- Sjuttio procent handlar om vädret. Kanske trettio procent är vårt jobb i vingården. Vi kan göra vårt bästa, jobba hårt, använda lite koppar om det behövs, men om vädret bestämmer sig för att det är ett dåligt år, så är det så. Då tar vi det vi får.

Viner

Ursprung: Umbrien
Druvsort: Trebbiano Spoletino
Jord: Sand & lera
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Trebbiano Spoletino
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Ciliegiolo
Jord: Sand & lera
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Ciliegiolo
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Volymer: 750ml
Ursprung: Umbrien
Druvsort: Sangiovese
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: