Christian Ducroux

Christian Ducroux kommer från en familj av vinbönder. Hans bondgård i Régnié i Beaujolais är ungefär fem hektar stor och har varit ekologiskt certifierad sedan 1980, samt biodynamiskt certifierad sedan 1985.

Medan kulturen kring naturligt vin som vi känner den idag på åttiotalet startade kring ett gäng odlare i och runt Villié-Morgon, jobbade Christian vidare på sin egen kant (men på exakt samma sätt) några kilometer västerut.

Ducrouxs vinrankor är i regel över sextio år gamla, men han framhåller själv de låga skördeuttagen (25 - 30 hektoliter per hektar) och en hög densitet av vinrankor (10000 per hektar) som viktigt för kvaliteten. Jorden här är rik på rosa granit.

Ducroux plogar med hästar i vinmarkerna och har även provat en oxe som dragdjur, då den är dubbelt så långsam som hästen, vilket innebär att man kan vara mer noggrann med plogen. För var femte rad vinrankor har Ducroux planterat frukträd,för att öka den biologiska mångfalden.

Han undviker i så stor utsträckning som möjligt användandet av kopparsulfat på vindankan, och använder i stället sådant som bockhornsklöver och andra örter för att motverka mögel och mjöldagg. Skörden sker i varsamt urval och i flera omgångar, eftersom fruktmognaden kan skilja sig ganska mycket i samma vingård, främst beroende på hur mycket annan växtlighet som finns runt vinrankorna på varje given plats.

Ducroux tillsätter inget till sina viner och använder inget svavel, ens vid buteljering. Förr om åren använde han ståltank i källaren, men har nu gått över till cement då han tycker att det ger ett mer precist vin.

Christian Ducrouxs viner är subtila, eleganta och rena.

Viner

Ursprung: Lantigné
Druvsort: Gamay
Jord: Röd granit
Uppväxt: Semi-Carbonique på tank. Uppväxt på glasfibertank.
Odling: Ecocert & Demeter
Volymer: 750ml
Ursprung: Lantigné
Druvsort: Gamay
Jord: Röd granit
Uppväxt: Semi-Carbonique på tank. Uppväxt på glasfibertank.
Press: Korgpress
Odling: Ecocert & Demeter
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Lantigné
Druvsort: ca 50 år gammal Gamay
Jord: Granit
Uppväxt: Semi-Carbonique. Uppväxt på gamla bourgongefat.
Press: Korgpress
Odling: Ecocert & Demeter
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: