Az. Agr. Carussin

Familjeföretaget Carussin drivs av föräldrarna Bruna Ferro och Luigi
Garbergolio samt sönerna Matteo och Luca, i byn San Marzano Olivieto,
Piemonte.

Carussin gör vin på barbera, moscato och nebbiolo, men även mindre kända
druvsorter som grignolino, cortese och il carica l'asino, från ungefär 15
hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med
biodynamiska metoder.
I Piemonte är det idag inte vanligt att odla vin med den naturliga filosofi som
familjen Carussin använder. Av 42 vingårdar i trakten runt San Marzano
jobbar bara två ekologiskt. Men Luca Garbergolio hoppas och tror att något
är på väg att förändras även i den här delen av vinvärlden, precis som det
redan gjort på så många andra platser.
­ Jag tänker att naturligt vin från ett ställe som detta bara blir ännu
tydligare. Om man provar våra viner på barbera mot grannarnas barbera,
som odlats på liknande jord, plockats vid samma tid, i samma årgång och så
vidare, så är det tydligt vilken skillnad en ekologisk och biodynamisk odling
gör. De här vinerna kommer alltid vara mycket mer utrycksfulla. Det är
omöjligt att inte känna skillnaden. På det sättet är det lättare för oss att stå ut
och förklara vårt sätt att göra vin, när vi kommer från en sådan region.

Familjen jobbar även med grönsaksodling för familjens matbord, en samling
åsnor, lite ölproduktion och driver en vin­ och ölbar som är full av traktens
befolkning till långt in på nätterna. Familjen delar på vingårdsarbetet, men
har alla sina egna specialiteter, skrattar Luca.
­ Vi följer alla våra egna vägar. Jag gör vår egen öl. Min bror driver vår lilla
bar, " Grappolo contro Luppolo " (Druva & Humle). Mamma har hand om
åsnorna. Pappa sköter det mer, hmmm hur ska jag förklara... man kan säga
han sköter den ”sociala terroriren”.

Vad innebär det?
­ Pappa är den som har kontakt med alla i San Marzano. Han känner folk,
pratar med folk, fixar grejer. Vi andra känner ingen där. Så man behöver
någon som sköter sådant.

Varför är det viktigt för er att ha åsnor på gården?
­ Våra åsnor är som husdjur, som att man har en hund eller en katt. Eller
ganska många hundar och katter. Min mamma använder dem för lite olika
skolprojekt med barn ibland, men vi har dem framförallt för att återuppliva en
gammal tradition i trakten. Det brukade finnas mycket åsnor här.
­ Samtidigt speglar åsnorna vår filosofi som vinmakare. Vi vill göra enkla
viner som kan säga något om själva druvorna. Åsnor är väldigt enkla djur
med ett envist och starkt humör. Våra viner försöker följa samma väg. Även
om du inte är van att prova massa vin så ska du kunna känna att något är
annorlunda med våra viner. De är enkla med en stark attityd, precis som
åsnor.

Vingården grundades 1927, men det var Lucas farfar som på sextio­ och
sjuttiotalet lade grunden för familjens moderna historia genom att utöka
vingårdsarealen, samt börja röra sig mot en egen tolkning av ekologisk
odling.

­ Min farfar startade före det som jag brukar kalla för ”the green
revolution”. Hans filosofi var att jordbruk inte kan ha ett fast recept. Det är
nästan omöjligt att använda samma metod för alla olika sorters jordmåner,
förutsättningar, avstånd mellan vinrankor, lutningar, och så vidare. Min farfar
utvecklade ett tankesätt kring hur man jobbar med så lite tillsatser som
möjligt, utifrån de exakta förutsättningar vi hade, inte från en utomstående
metod eller filosofi.

­ Farfar jobbade mer med fysiska lösningar än kemiska lösningar, kan
man säga. Han slet i vingårdarna från morgon till kväll, och lärde sig nya
metoder kring alla delar av arbetet. Hade han ett problem i vingården så
uppfann han ett sätt att lösa det på, till exempel ett nytt sätt att ansa
vinrankorna. Från min barndom minns jag att våra grannar alltid hade lite
torrt, gult gräs i sina vingårdar. Hos farfar var allt grönt.

Hur jobbar ni jämfört med din farfar?
­ Idag jobbar vi i hans anda, men det var min mamma som tog det
avgörande steget mot certifierad ekologisk odling, i slutet av nittiotalet.
Sedan dess har vi experimenterat med olika lösningar för olika år. Alla
årgångar kräver något nytt. Ibland behöver man spraya vinrankorna med
koppar för att de ska överleva. Ibland räcker det med en lösning gjord på
sjögräs och svamp, som vi använde för några år sedan. Ekologiska och
hållbara metoder är hela tiden under utveckling. De är inte fixerade i tiden,
eller i något regelverk.

Hur har det varit för din familj att göra den här typen av viner i
Piemonte ­ en region som inte varit känd för att producera naturligt
vin?
­ Det är viktigt att komma ihåg att naturligt vin inte behöver vara något
mystiskt som är svårt att förstå. Vi tänker ganska mycket på den gamla
traditionen med husvin i Italien ­ vin som folk kunde köpa femtio liter åt
gången, i stora damejeanner. De vinerna var enkla, raka, och ofta ganska
rena, för att de gjordes innan man hade massor av tillsatser att använda.
­ Jag är trettio år gammal, och det är intressant att se hur vår generation
börjar komma tillbaka till den sorts vin som våra farfäder drack, innan
kemikalierevolutionen. Vinerna har bara hoppat över en generation. Men de
har alltid funnits. Naturliga och enkla viner är ingenting nytt. Det är
egentligen de andra vinerna som är ett undantag i vinhistorien.

Viner

Ursprung: San Marzano Oliveto, Barbera d´Asti
Druvsort: Barbera
Uppväxt: Uppväxt på tank.
Volymer: 750ml
Ursprung: San Marzano Oliveto
Druvsort: Grignolino
Volymer: 750ml
Ursprung: San Marzano Oliveto, Barbera d´Asti
Druvsort: Barbera
Volymer: 750ml
Ursprung: Langhe
Druvsort: Nebbiolo
Uppväxt: uppväxt på tank.
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Langhe
Druvsort: Nebbiolo
Uppväxt: uppväxt på tank.
Volymer: 750ml
Ursprung: Barolo
Druvsort: Nebbiolo
Uppväxt: uppväxt på tank.
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Barolo
Druvsort: Nebbiolo
Uppväxt: uppväxt på tank.
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Piemonte
Druvsort: Barbera
Volymer: 500ml

Fler Bönder: